Economie

Paşte 2023. Cumpără carne de miel de la fermieri! Preţurile de la fermieri vs Lidl, Kaufland, Carrefour, Profi, Cora

Paștele se apropie cu repeziciune, moment în care românii se gândesc cu stres ce sume vor cheltui pentru produsele alimentare necesare mesei festive. Carnea de miel este necesară la fiecare masă de Paște a românilor, de aceea trebuie să verificăm, în contextul actual, cum s-au schimbat prețurile și care e diferența dintre valorile magazinelor și valorile fermierilor.

Paşte 2023. Anul acesta vom sărbători Paștele pe data de 16 aprilie. Așa cum este tradiția, carnea de miel va fi nelipsită de pe mesele românilor. Iată cât costă carnea de miel în 2023 și care sunt prețurile din magazine și de la fermieri.  

În 2023, prețurile alternează între 55 și 65 de lei, potrivit portalului Monitorul Prețurilor. Iată care este prețul cărnii de miel în 2023, cu câteva săptămâni înainte de Paște, în magazine:

 • Carrefour – Pulpă de miel cu os 64,99 lei/kg,
 • Carrefour – Spată de miel cu os 54,99 lei/kg,
 • Carrefour – Sfert posterior miel 39,99 lei/kg,
 • Carrefour – Sfert anterior miel 34,99 lei/kg,
 • Carrefour – Spată de miel cu os 54,99 lei/kg,
 • Profi – Sfert de miel 34,99 lei/kg,
 • Cora – Jumătate de miel 49,99 lei/kg,
 • Sezamo – Caserola 300g cotlet de miel 43,99 (146 lei kg),
 • Kaufland – Antricot de miel irlandez 94,90 lei/ 100g.

Cât costă carnea de miel la producători locali?

Paşte 2023 Tot în contextul creșterii prețurilor, Gheorghe Dauti, crescător de oi și membru al Federației Crescătorilor De Ovine și Caprine, a declarat că prețul la producător nu s-a scumpit. Acesta afirmă că un kilogram de carne de miel rămâne 35 de lei.

„Tot cu 35 de lei vindem kilogramul de carne de miel, la fel ca anul trecut. Acesta este prețul la producător, nu la speculanți, care vând și urzicile cu 50 de lei kg.(…) Nu sunt de vină cei care vând la prețuri mari, sunt de vină ce-i care permit asta”, a spus Gheorge Dauti, pentru Retail.ro.

De menționat că, în piețe, carnea de ovine se vinde mai ieftin, prețurile fiind cuprinse între 30 și 45 de lei/kg(foto). De exemplu, la Bucur Obor, antricotul de berbecuț costă 42 de lei/kg, iar pentru pulpa de berbecuț cu os veți plăti 30 de lei/kg.

Un alt exemplu este cooperativa țărănănească Obor21, care oferă posibilitatea de a comanda un miel întreg cu cap și organe la prețul de 708 lei sau jumătate de miel (fără cap și organe) la 310 lei.

Cât a costat carnea de miel în 2022?

În 2022, primul an post-pandemic fără restricții, un kilogram de carne de miel costa între 50 și 60 de lei înainte de Paște. Pe măsură ce sărbătorile pascale se apropiau, prețurile au sărit pragul psihologic de 60 de lei/kg.

Iată care era prețul cărnii de miel în 2022, cu o săptămână înainte de Paște:

 • Carrefour – 49,9 lei/kg,
 • Cora – 49,99 lei/kg, sfert anterior de miel,
 • Cora – 54,99 lei/kg, sfert posterior de miel,
 • Cora – 55,59 lei/kg, organe de miel,
 • Kaufland – 54,99 lei/kg, sfert anterior de miel,
 • Lidl – 54,99 lei/kg, sfert anterior de miel,
 • Lidl – 59,99 lei/kg, sfert posterior de miel,
 • Lidl – 64,90 lei/kg, organe de miel.

Gheorghe Dauti, crescător de oi și  membru al Federației Crescătorilor De Ovine și Caprine, a precizat, pe fondul creșterii prețurilor, că cel de la producător nu a crescut. El spune că un kilogram de carne de miel costă 35 de lei.

„Tot cu 35 de lei vindem kilogramul de carne de miel, la fel ca anul trecut. Acesta este prețul la producător, nu la speculanți, care vând și urzicile cu 50 de lei kg.(…) Nu sunt de vină cei care vând la prețuri mari, sunt de vină ce-i care permit asta”, a explicat Gheorge Dauti, pentru Retail.ro.

În piețe, însă, carnea de oaie se vinde mai ieftin, iar prețurile se găsesc în jurul sumelor de 30-45 de lei pe kilogram. LA piața Bucur Obor, prețul pentru antricotul de berbecuț este 42 de lei pe kilogram, iar în ceea ce privește pulpa de berbecuț cu os, prețul este 30 de lei pe kilogram.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Un comentariu

 1. La Cooperativa Obor 21 pe care ati dat-o ca exemplu, kilogramul de miel este 62 lei, nicidecum preturi de 40 – 50 lei pe kg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button