Parlamentul a aprobat „DNA-ul pădurilor”. Proiectul a fost votat de toate partidele, cu excepția UDMR

Parlamentul a dat vot pentru în ființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu. Proiectul, supranumit „DNA-ul pădurilor”, a primit vot de la toate partidele cu excepția UDMR și va funcționa în subordinea Parchetului General. Procurori specializați vor investiga infracțiuni precum tărierile ilegale de lemn, nerespectarea normelor antipoluare şi uciderea unor specii protejate.

Proiectul a înregistrat 119 voturi pentru și 11 abțineri.

Radu Preda, senator PSD: Sper ca acest proiect de lege să îi ducă pe acei oameni care ortăvesc apa şi ne taie codrii acolo unde le este locul: la puşcărie! Sperăm să fie un moment al trezirii clasei politice în ce priveşte protejarea resurselor fantastice pe care le are România.

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu este creată după modelul DIICOT şi DNA. Va avea un procuror şef numit de preşedintele țării. Proiectul a fost inițiat de mai mulți parlamentari USR.

Mihai Goţiu, senator USR: Anual în România îşi pierd viața peste 20.000 de persoane din cauza poluării. Statistica ne spune că în ultimii 10 ani, volumul de lemn dispărut a crescut mai mult decât dublu, de la 8,8 milioane de metri cubi la peste 20 de milioane de metri cubi.

Proiectul primise aviz negativ de la CSM, pe motiv că nu sunt indicate sursele de finanțare pentru organizare și posturile noi care trebuie create.

UDMR s-a abținut de la vot, criticând proiectul.

Tanczos Barna, senator UDMR: În nici un caz nu ar trebui în 2020 să ne întoarcem la practici comuniste, când informatorii erau plătiți din bani publici în această formă.

PSD și PNL au votat proiectul, deși recunosc că nu este perfect.

Daniel Fenechiu senator PNL: Partidul Naţional Liberal va vota astăzi „pentru”, strict datorită faptului că s-au făcut nişte corecturi. Legea nu arată cum trebuie, legea are multe probleme. Se suprapune pe competenţe cu DNA, se suprapune pe competenţe cu DIICOT.

Şerban Nicolae, senator PSD: Am găsit de cuviinţă ca soluţia legislativă să fie aceea a adoptarii cu amendamente, urmând ca după caz eventualele critici constituţionale să facă obiectul sesizării fie înainte de promulgare, fie în faza de aplicare a legii, dar să lăsăm Parchetul să organizeze un astfel de compartiment specializat.

Pe lângă tăieri de păduri, procurorii acestei direcții mai au în competență infracțiuni legate de depozitarea sau traficul de deşeuri sau nerespectarea normelor antipoluare.

În expunerea de motive se arată că „amploarea fenomenului infracţional de mediu şi specificitatea lui impune soluţia unei specializări a persoanelor cu atribuţii de cercetare penală în domeniu şi alocarea de resurse pentru constituirea unei instituţii cu atribuţii clare şi specifice pentru combaterea criminalităţii de mediu”.

„Propunem înfiinţarea unei Direcţii de Investigare a Infracţiunilor de Mediu, o structură creată pe modelul DNA şi DIICOT, care să preia competenţa de soluţionare a tuturor infracţiunilor de mediu prevăzute în Codul penal şi în legislaţia specială din domeniu”, potrivit inițiatorilor, care mai spun că, în cinci ani, pe rolul instanţelor au ajuns doar 3.014 dosare care priveau infracţiuni la regimul silvic şi a fost condamnată o singură persoană juridică, în 2019.

Sursa: www.digi24.ro

 • Secretar de stat de la Budapesta: „Iohannis a ajuns preşedinte şi cu votul maghiarilor din Transilvania şi nu a întors sprijinul”
  Árpád János Potápi a declarat, într-un interviu acordat cotidianului „Krónika”, că Iohannis a ajuns preşedinte şi cu votul maghiarilor din Transilvania şi nu a întors sprijinul primit. Ba mai mult, Iohannis ar trebui să ştie că saşii au fost invitaţi în Transilvania de către regii maghiari, la începutul anilor 1200, a afirmat secretarul de stat de
 • Umbrărescu va uni pe autostradă Clujul cu Sălajul
  Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anunţat, la Zalău, că săptămâna viitoare va fi semnat contractul pentru proiectarea şi execuţia tronsonului de autostradă, de 31 km, Nădăşelu – Mihăieşti – Zimbor. Bode a reamintit faptul că recent au fost semnate contractele pentru proiectarea şi execuţia tronsoanele Zimbor – Poarta Sălajului şi Nuşfalău – Suplacu de Barcău
 • Ce înseamnă să fii suspect de Covid
  Institutul Naţional de Sănătate Publică a actualizat, vineri, definiţiile de caz pentru COVID-19, fiind introdus un nou termen – caz probabil. INSP explică ce înseamnă caz suspect, caz probabil, caz confirmat și contact. Caz suspectorice persoană cu debut brusc de febră şi tuse sau orice persoană cu debut brusc al oricăror 3 sau mai multe
 • INCREDIBIL : O echipă germană de fotbal a pierdut cu 37-0 pentru că a păstrat distanța socială pe teren
  O echipă de fotbal din a 11-a ligă germană, SG Ripdorf / Molzen, a primit 37 de goluri, după ce jucătorii și antrenorul au decis să păstreze distanțarea socială pe parcursul celor 90 de minute de joc. Mai mult, aceasta a intrat pe teren cu doar șapte jucători, de teamă că adversarii lor au intrat
 • Autogol inexplicabil în meciul Astra-CFR Cluj 0-2
  În meciul terminat cu scorul de 2-0 pentru campioană CFR Cluj, Croatul Ljuban Crepulja (27 de ani) a fost autorul unui autogol inexplicabil în finalul primei reprize. Când toată lumea se pregătea de pauză, în minutul 45, Crepulja a trimis incredibil mingea în propria poartă. Aflat la 8 metri buturile lui Lazăr, mijlocaș giurgiuvenilor a
%d blogeri au apreciat: