Operațiunea „Ghostwriter”: Cum sparg hackerii ruși site-urile de știri pentru a planta știri false despre NATO

Rusia desfășoară în prezent, prin intermediul unor hackeri „apropiați intereselor de securitate ale Moscovei”, o amplă campanie de discreditare a NATO care constă în plantarea de știri false în site-urile unor publicații din țări precum Polonia sau Lituania, se arată într-un raport prezentat de The Guardian, potrivit digi24.ro.Campania, intitulată „Ghostwriter” presupune obținerea accesului, de către hackeri, la sistemele de editare (DMS – Document Management System) ale site-urile de știri. Odată reușit acest lucru, hackerii șterg știrile originale, deja publicate, și le înlocuiesc, în schimb, cu știri false menite a submina încrederea în Alianța Nord-Atlantică.

Conform unui raport realizat de compania Mandiant, specializată în securitate cibernetică, din 2017 și până în prezent au fost identificate 14 astfel de atacuri la adresa publicațiilor online din Polonia și Lituania.

În luna mai a acestui an, de pildă, mai multe site-uri de știri din Polonia au fost atacate de hackeri care au publicat știri în care erau inserate citate false ale comandantului forțelor SUA din Europa în care acesta lua în derâdere capacitatea de luptă a armatei poloneze.

De asemenea, site-urile de știri din Lituania au fost ținta unor atacuri similare la începutul anului, când au fost publicate mai multe știri false conform cărora primul caz de COVID-19 ar fi fost adus în statele baltice de către un ofițer american.

Tot în Lituania, în septembrie anul trecut, a apărut, în mod similar, o informație falsă legată de profanarea unui cimitir evreiesc de către mai mulți militari germani prezenți în această țară în cadrul unui exercițiu NATO.

Specialiștii Mandiant apreciază că „actorii din spatele acestei campanii au la dispoziție resurse materiale importante” și că au fost descoperite suficiente dovezi care să conducă la concluzia că respectivii hackeri „sunt apropiați intereselor de securitate ale Rusiei”.

Atlă metodă folosită de hackerii ruși: e-mail-uri „fantomă” provenite de la NATO și transmise redacțiilor de știri 
O altă metodă folosită de hackeri este cea a spargerii serverelor de email sau a site-urilor unor instituții și transmiterea de e-mailuri cu informații false.

 » Citiți întreg articolul pe www.ZiarulDeIasi.RO

%d blogeri au apreciat: