INS: Afacerile din comerţul cu ridicata s-au redus în aprilie cu 25% faţă de martie

Afacerile din comerţul cu ridicata (în centrele angro) s-au redus în luna aprilie cu 8,7% faţă de perioada similară din 2019 și cu 25% față de luna precedentă, informează INS.
Scăderile s-au produs pe fondul reducerii activităţilor de intermediere (-21,9%), a comerţului specializat cu alte produse (-20%), a vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (-13,6%), precum şi a celor de echipament informatic şi de telecomunicaţii (-12%), arată datele INS.
De asemenea, în aprilie s-au diminuat şi afacerile din comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-6,4%), comerţul cu ridicata nespecializat (-5,0%) şi din comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-3,9%). Comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii a crescut cu 31,6%.
Faţă de martie 2020, comerţul angro a pierdut 25%, pe serie brută, ca urmare a scăderii cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-38%), comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-31,3%), comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-25,2%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-22,8%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-22,3%), comerţul cu ridicata nespecializat (-19,9%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-14,9%) şi comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-11,4%).
Ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cifra de afaceri din aprilie a scăzut cu 16,9% faţă de martie şi cu 8,7% faţă de aprilie 2019.
În ceea ce priveşte primele patru luni ale anului, afacerile din comerţul angro au crescut atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 8%, respectiv cu 4,6%.
Pe serie brută, creşterea din ianuarie-aprilie 2020 a fost susţinută de comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+39,6%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+15%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+10%), comerţului cu ridicata nespecializat (+9,7%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+6,1%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+1,1%) şi comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+0,2%). Activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata au scăzut cu 12,4%.
Sursa: www.europafm.ro
- Bolojan îi plătește tainul lui Macron: achiziții de rachete Mistral de 2 miliarde de euro! Rachetele din SUA, respinseAfacerea Mistral, dezvăluită luni seară de Victor Ciutacu la România TV. Guvernul condus de Ilie Bolojan se confruntă, încă din primele zile de mandat, cu acuzații privind lipsa de transparență și posibile practici preferențiale. Una dintre cele mai controversate decizii o constituie includerea în programul de guvernare a achiziției directe a sistemelor antiaeriene Mistral, produse de compania franceză …
- Burduja aruncat la coșul de gunoiSebastian Burduja nu mai este ministrul energiei. L-au folosit și apoi l-au aruncat. A fost un pion docil într-un joc politic murdar, un executant al deciziilor care au sărăcit milioane de români. Liberalizarea pieței de energie, gestionată catastrofal de el, a dus la scumpiri record, falimente în lanț și facturi imposibile pentru populație. Burduja a …
- Importăm energie din Ucraina, căci noi am închis termocentraleleRomânia a ajuns să importe energie din Ucraina, o țară aflată în război, în timp ce noi ne-am închis singuri termocentralele pe care se baza sistemul energetic național. Este imaginea perfectă a falimentului politicilor „verzi” prost aplicate și a slugărniciei față de interesele străine. În loc să modernizăm capacitățile existente și să asigurăm o tranziție …
- BNR a eșuat din nou: stabilitatea prețurilor scrie în lege, nu finanțarea luxului politicÎn legea de funcționare a Băncii Naționale scrie clar: obiectivul principal este stabilitatea prețurilor. Nu scrie nicăieri că BNR are misiunea de a susține prin politici monetare luxul politicienilor și cheltuielile nesăbuite ale statului. Și totuși, asta face. A tipărit bani pe bandă, a ținut artificial leul „stabil” în fața euro, în timp ce inflația …
- Reforma statului se amână. Noul guvern Tocăniță are cinci vicepremieriAșa arată „reforma” promisă de noul guvern Tocăniță: cinci vicepremieri, fiecare cu secretare, consilieri, șoferi personali, birouri opulente și mașini scumpe. În loc să reducă cheltuielile, să simplifice administrația și să dea un semnal de responsabilitate, clasa politică se lăfăie din nou în lux pe banii românilor. Reforma statului se amână. Iar între timp, se …