Internațional

O nouă scrisoare semnată de militari și susținută de 75.000 de oameni: Războiul civil se pregătește în Franța

Aproximativ 75.000 de persoane au susținut o scrisoare deschisă semnată de mai mulți militari care avertizează în privința riscului de război civil din Franța.

„Este vorba despre supraviețuirea țării noastre”, se arată în textul publicat inițial anonim și preluat de revista de extremă dreapta „Valeurs Actuelles”.

Mesajul este asemănător cu un alt text publicat la sfârșitul lunii trecute și semnat de circa 1.000 de militari, inclusiv 20 de generali.

Guvernul francez a condamnat acest mesaj. Ministrul responsabil cu forțele armate, Florence Parly, a spus la acea vreme că autorii vor fi pedepsiți pentru că au încălcat o lege care interzice membrilor armatei să-și exprime opinii în public cu privire la religie și politică.

Cu toate acestea, liderul de dreapta Marine Le Pen, candidată la alegerile prezidențiale de anul viitor, s-a pronunțat în sprijinul celor aproximativ 1.000 de militari care au susținut scrisoarea.

Noul text a fost publicat duminică seara tot în revista „Valeurs Actuelles”, deși numărul și rangul semnatarilor originali – despre care se spune că sunt membri activi ai armatei – rămân neclare.

Cu toate acestea, autorii scrisorii spun că fac parte din „generația de foc”, o generație mai tânără de soldați care au participat la misiuni în Afganistan, Mali și Republica Centrafricană sau au participat la operațiuni interne antiteroriste. Militarii spun că mulți colegi ai lor au murit în astfel de misiuni.

„Ei și-au dat viața pentru a distruge islamismul căruia voi îi acordați concesii pe pământul nostru”, au scris autorii.

Mesajul a criticat răspunsul guvernului francez pentru „bătrânii” care au semnat scrisoarea de luna trecută: „Au luptat ei pentru ca voi să permiteți Franței să devină un stat eșuat?”

„Dacă va izbucni un război civil, armata va menține ordinea pe propriul nostru pământ. Nimeni nu poate dori o situație atât de îngrozitoare– nici bătrânii noștri, nici noi – dar da, războiul civil se pregătește în Franța și știți asta foarte bine”.

Site-ul revistei spune că peste 75.000 de persoane au semnat scrisoarea de când a fost publicată.

Franța a propus recent un proiect de lege controversat pentru a gestiona ceea ce președintele Emmanuel Macron a descris drept „separatism islamist”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button