O comună din regiunea Odesa, Ucraina, înlocuiește învățământul în limba „moldovenească” cu cel în limba română

Comunitatea istorică Dumitrești din raionul Chilia, regiunea Odesa, a luat hotărârea ca învățământul în limba „moldovenească” să fie înlocuit cu învățământul în limba română. Cadrele didactice au discutat cu părinții, aducând în acest sens argumente de ordin istoric și lingvistic, privind numele corect şi adevărat al limbii române, scrie deschide.md.

„Profesorii și părinții au avut curajul să spună – NU! limbă moldovenească, limbă primitivă, neevoluată, nerecunoscută în lume, impusă de conjuncturi politice! O decizie demnă de urmat pentru cei care cred în izbânda limbii române- limbă europeană, limbă de cultură la care au contribuit cu suflet genii ale literaturii şi civilizaţiei”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Centrului de Informare al României din Ismail.

În decembrie 2019 reprezentanții mediului asociativ românesc din sudul Basarabiei au solicitat într-o scrisoare deschisă Președintelui, Premierului și ministrului ucrainean de Externe să nu permită trecerea școlilor cu predare „în limba moldovenească” din anul 2020 la procesul de învățământ în limba ucraineană. Este solicitată demararea de urgență a procedurii de unificare a celor două programe școlare existente pentru școlile cu limba română de predare și, respectiv, pentru cele cu limba de predare „moldovenească”, prin renunțarea la glotonimul „limbă moldovenească” în școlile din regiunea Odesa.

%d blogeri au apreciat: