Politică

O companie din Ucraina cere dublarea transporturilor de cereale prin Portul Constanța

Compania ucraineană Danube Shipping Company (DSC) a cerut Portului Constanța să permită transferuri de cereale de la navă la navă, ceea ce ar dubla aproape capacitatea sa de export, transmite Reuters.

DSC a precizat, pe Telegram, că 60% din fluxul de export de cereale prin Constanța se face cu flota fluvială, barjele livrând peste 700.000 de tone de produse agricole în portul românesc în fiecare lună, scrie News.ro.Cu toate acestea, compania a spus că în prezent are aproximativ 600 de barje la Constanța, iar timpii de așteptare pentru descărcarea în port se întind uneori până la 60 de zile.

„Dacă Constanța permite dezvoltarea… transbordării, riveranii sunt pregătiți să crească volumele cu încă 500.000 de tone”, a spus compania.

Autoritățile portuare ucrainene au declarat luna trecută că țara a început să lucreze la oportunități alternative de export pentru recolta sa de cereale prin organizarea de transbordări în apropierea gurii Dunării. Aceastea au precizat că guvernul a adoptat o rezoluție pentru a extinde în mod oficial limitele unuia dintre porturile ucrainene de pe Dunăre pentru a face posibil transferul de mărfuri între navele ancorate.

Producția de cereale a Ucrainei pentru 2023 este estimată la până la 56 de milioane de tone, dar blocarea principalelor sale porturi de la Marea Neagră de la invazia Rusiei din februarie 2022 a limitat transporturile.

Ucraina a exportat 8,1 milioane de tone de cereale prin Constanța în primele șapte luni din 2023, a declarat luna trecută autoritatea portuară pentru Reuters, mai mult decât în întregul an 2022. Ministrul român al Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat săptămâna trecută că planul României de a dubla capacitatea lunară de tranzit pentru cereale ucrainene prin Constanța la patru milioane de tone în următoarele luni rămâne realizabil.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button