JUSTIȚIE

Noul președinte al CCR susține că serviciile secrete ar putea reveni în justiție

Noul președinte al Curții Constituționale, Marian Enache, nu exclude o nuanțare a poziției CCR față de neimplicarea serviciilor secrete în actul de justiție. El arată că această poziție ar putea fi reevaluată după ce vor apărea noile legi ale siguranței naționale.

„Primul imperativ al judecătorilor CCR este să protejeze drepturile şi libertăţile cetăţenilor. CCR trebuie să protejeze drepturile şi libertăţile oamenilor. Conservăm jurisprudenţa CCR în domeniu pentru că este argumentată şi fundamentată. Înainte de a fi un reviriment, pot apărea nuanţe pe care noi să le motivăm în considerentele deciziilor CCR. Considerentele CCR trebuie mai bine corelate cu dispozitivul deciziilor CCR. Şi considerentele CCR sunt obligatorii, alături de dispozitivul deciziilor. La orice lege, pot apărea nuanţe în raport cu vechea formă.

Revirimentul ar însemna o negare sau o altă viziune asupra rezolvării unei problematici. Eu trebuie să respect obligaţia de rezervă în acest caz. Eu am votat în acest sens: de consolidare a protecţiei drepturilor şi libertăţilor. Decizia Curţii Constituţionale este cea votată de majoritatea judecătorilor. Opiniile separate sunt punctele de vedere individuale ale judecătorilor. Eu nu sunt un iubitor al unanimităţilor. Uneori s-a întâmplat ca opiniile separate să devină jurisprudenţă a CCR. Nu vrem să avem decizii monolitice. Trebuie garantată independenţa judecătorului”, a spus preşedintele CCR, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News, informează Mediafax.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button