Internațional

Noul guvern din Slovacia blochează o livrare importantă de arme către Ucraina

Guvernul slovac a decis miercuri să blocheze o livrare importantă de arme către Ucraina, care fusese planificată de executivul anterior, o hotărâre conformă angajamentelor noului premier Robert Fico, relatează AFP, citată de Agerpres

„Guvernul nu aprobă propunerea de a dona Ucrainei echipamente militare” în valoare de 40,3 milioane de euro, se precizează pe site-ul său oficial.

Această propunere pentru cel de-al 14-lea pachet de ajutor întocmită de fosta conducere a Ministerului Apărării includea livrarea de muniţie de 7,62 mm şi de calibru mare pentru tunuri de 125 mm, precum şi rachete pentru apărarea aeriană, mortiere şi mine.

Noul guvern de coaliţie, învestit la sfârşitul lunii octombrie, condus de Robert Fico şi care include un partid de extremă dreapta pro-rus, a anunţat că ajutorul pentru Ucraina se va limita de acum înainte la „ajutor umanitar şi civil”.

Robert Fico a declarat marţi că, „dacă o companie (slovacă) vrea să fabrice arme undeva şi să le furnizeze (Ucrainei), nimeni nu o va opri”.

De la începutul războiului lansat de Rusia în Ucraina, Slovacia a livrat Kievului echipamente militare în valoare de aproximativ 671 de milioane de euro.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button