Politică

Nistorescu: Mihai Tudose – cap de listă fără cap

Toate promisiunile cu personalitate independentă de sex feminin care să deschidă lista comasată la  europarlamentare s-au dus pe copcă.  A fost idee, dar n-a fost doamna, semn că n-a depășit condiția de  găselniță. În frunte a rămas Mihai Tudose, ca un par înalt de care să se agațe niște oale colorate. După el, partidul a atîrnat-o pe Gabriela Firea, o compensație pentru o lucrătură concepută pentru a o trimite pe o linie moartă. Atît mai poate da PSD-ul ca rezultat al unei  medii între personalități, jocuri și interese, un fel de medie politică rezultată din  lucrături și culise. Nu una intelectuală, culturală, morală sau profesională.

Mihai Tudose este un soi de politician legat în mai multe feluri de celebrul pod de la Brăila, mai ales din cauza declarațiilor și a comportamentului său tip Balta Brăilei. Desemnat coordonatorul campaniei electorale a PSD (!?), el  a  fost și este omul jocurilor de culise, un favorit al premierului Ciolacu (om de  același fel), „demn” reprezentant al discursului politic extern făcut mai mult  cu  mîinile, bărbia și picioarele, al unor  flecăreli  în maximum  100  de cuvinte, cele mai frecvente fiind „zi-i, mă!” și acelea uneori fără acordul gramatical obligatoriu.

El este un politician care supraviețuiește cu succes la București, cu apucăturile sale de Brăila, fiind în afara granițelor României, un condamnat la demersuri numai prin muțenie. Cîte intervenții a avut Mihai Tudose în Parlamentul European? Nu prezențe, participări sau semnături. Brăileanul șifonat și cîrtitor putea fircăli orice hîrtie fără să o înțeleagă. Ce a cîștigat România de pe urma drumurilor sale la Bruxelles și Strasbourg? Nu scandaluri, nu bani cheltuiți, nu amăgiri?

Nimeni nu poate răspunde.

Cea mai cunoscută replică a lui Mihai Tudose este una  filosofică.

-„Ar trebui un referendum, să se hotărască românii ce vor de la viață!”

O alta se referă la Nicolae Ciucă:

-”Nu-i din filmul ăsta!”

O tragicomedie în care Mihai Tudose joacă de mulți ani, avînd deja rolul său grotesc de personaj pitoresc, gălăgios, greu polisilabic și inconfundabil.

Capul de listă fără cap din fruntea europarlamentarelor comasate este un om al culiselor și al legăturilor dîmbovițene, fiind un tipic neeuropean de Dunăre. Pentru a nu-i diminua „opera” de europarlamentar și calitatea gîndirii, reproduc și o postare de-a sa de pe Facebook:

„Ei bine, dacă tot îl mănâncă (pielea), am să fac publică ultima ispravă galbenă în ceea ce privește “cum se luptă la Bruxelles colegii galbeni pentru agricultori”! Nu a precizat Rareș Bogdan pentru agricultorii din ce țară se luptă ei, dar dacă e luptă… amănuntele nu mai contează! Votul recent privind reducerea drastică și obligatorie a folosirii pesticidelor. Pentru propunerea care risca să arunce în aer agricultura și securitatea alimentară din România și țările estice au votat eurodeputații PNL. Pentru respingerea propunerii aberante, formulate de o ecologistă germană, am votat 299 de europarlamentari, inclusiv reprezentanții PSD. Rezultatul fiind căderea la vot a propunerii respective!

După cum se poate vedea (voturile prezentate la sfârșit), eu “de la bufet” am votat în favoarea României și a agricultorilor români! Ei nu!!! Și rămâne și întrebarea inițială: unde ați fost două săptămâni? Că’ nu v-a văzut nimeni…”. 

Tot o neeuropeană este și Gabriela Firea. Preocupările sale externe țin mai mult de Turcia și de Cipru. Ceva o trage mai mult spre Istanbul decît spre Bruxelles.

Dincolo de granițele României, și ea, și Mihai Tudose, și Rareș Bogdan, și Vasile Blaga nu prea pot depăși condiția de turiști. Prin anumite locuri mai sînt uneori și cheltuitori de shopping și petrecăreți. Atît.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button