Politică

Nicușor Dan mărește gigacaloria: Sper ca bucureștenii să înțeleagă

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, luni seară, la B1 TV, că va propune Consiliului General al Capitalei majorarea preţului pe care bucureştenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare îl vor plăti pentru încălzire şi apă caldă.

Nicuşor Dan a precizat că din 860 de lei cât costă gigacaloria, populaţia plăteşte 143 de lei, iar restul îl plăteşte Primăria Municipiului Bucureşti.

„Eu sper la două lucruri: 1 – şi Consiliul general să fie de acord cu mărirea plafonului preţului suportat de populaţie, să fie mai mare pentru că ea este în alte oraşe din România, este între 300 şi 500 de lei, numai la Bucureşti este 143 de lei, acum, cu scăderea TVA. Pe de altă parte, o parte din această creştere a preţului la gaz să fie suportată şi de la nivel central”, a declarat Nicuşor Dan, la B1TV.

De asemenea, primarul speră că bucureştenii vor înţelege această situaţie.

„Eu cred că bucureştenii vor înţelege că este un sistem în care trebuie să facem investiţii şi cred că ei vor mai degrabă să ştie că într-un an-doi o să le fie mai bine iarna şi nu o să stea cu frică tot timpul că au sau nu au căldură şi apă caldă, pe de-o parte, pe de altă parte ei văd că vecinii lor care au centrală de apartament. Plătesc mult mai mult şi cred că în acest context e firesc să plătească toată lumea mai mult.”, afirmă Nicușor.

Primarul Capitalei a explicat că tarifele au scăzut odată cu scăderea TVA

„980 lei este un tarif care a funcţionat o anumită perioadă, până la 31 decembrie, după care a intrat în vigoare scăderea de TVA, acum este 860 lei TVA inclus, faţă de 500 lei cât era la 1 noiembrie, când a intrat în vigoare scumpirea asta de gaz. Din cei 500, populaţia plătea 160, Primăria plătea 340. Acum, din 860, populaţia plăteşte 145 şi restul îl plăteşte Primăria Municipiului Bucureşti”, a declarat edilul. Nicuşor Dan a spus că preţul majorat la energie aduce şi o creştere a subvenţiei din partea Primăriei Capitalei, ceea ce înseamnă un efort bugetar mare. „Noi avem un buget de 4 miliarde, din acest buget, tradiţional 1 miliard se duceau pe transportul public, ca subvenţie, 1 miliard către termie, 2 miliarde către celelalte cheltuieli, spitale, străzi, iluminat public, semafoare, parcuri. Acum, dacă subvenţia la termie nu mai e un miliard, ci două miliarde, asta înseamnă că bugetul real care era pentru toate celelalte se reduce la jumătate, de la 2 miliarde, la un miliard. Sperăm în continuare un ajutor de la Guvern, cerem mai mult decât au cerut celelalte primării din ţară”, a mai spus Nicuşor Dan.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button