Politică

Nicușor Dan a bătut palma cu mafia imobiliară în campania electorală pentru bani

Nicușor Dan, primarul Capitalei, a declarat că Horia Manda, membru al Consiliului de Administrație al One United Properties, l-a sponsorizat în campania sa electorală din 2016.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a recunoscut că Horia Manda, membru neexecutiv al Consiliului de Administrație al One United Properties, a fost unul dintre sponsorii campaniei sale electorale din 2016. Edilul a explicat că finanțarea a venit prin intermediul Romanian-American Enterprise Fund și Axxess Capital, menționând doar că a primit sume „mai mari de 10.000 de lei” de la șase donatori, fără a preciza exact valorile primite.

În cadrul unei conferințe de presă, Nicușor Dan a subliniat că, pe lângă Horia Manda, alți cinci oameni de afaceri l-au sprijinit financiar în campania din 2016. Printre aceștia se numără George Iacobescu, Alexandru Lăpușan, Nicolae Rațiu și Florin Talpeș. George Iacobescu, CEO al proiectului Canary Wharf din Londra, este cunoscut pentru realizarea celei de-a treia cea mai înaltă clădire din Regatul Unit, One Canada Square, efort pentru care a primit titlul de „Sir” din partea Reginei Elisabeta a II-a.

Nicușor Dan a explicat că îl cunoaște pe Horia Manda de 15-20 de ani, din perioada în care organiza Școala Superioară din București, și că acesta a fost unul dintre donatorii săi în 2016. Primarul a subliniat că nu crede că Manda făcea parte din consiliul de administrație al One United Properties la momentul respectiv și a asigurat că nu a primit niciodată donații de la această companie.

„Horia Manda este un matematician pe care îl cunosc de cel puțin 15-20 de ani, de când am organizat Școala Superioară din București. A fost unul dintre donatorii din 2016, nu cred că era în One atunci. A fost unul dintre sponsorii Școlii Normale Superioare, la care am fost director executiv în mod voluntar. Ne întâlnim ocazional, ultima oară la ambasada americană sau ambasada franceză, anul trecut”, a declarat Nicușor Dan.

Horia Manda, președinte al Consiliului de Administrație la Patria Bank și partener executiv la Axxess Capital, este membru neexecutiv al Consiliului de Administrație al One United Properties. Recent, acesta a achiziționat 790.000 de acțiuni ale dezvoltatorului imobiliar de la investitorii de la Bursa de Valori București pentru circa 696.000 de lei. Tranzacțiile au fost realizate pe 20 mai 2024, iar pe 21 mai 2024, Manda a cumpărat alte 23.370 de acțiuni pentru 20.800 de lei.

Conform site-ului One United, Horia Manda are peste 17 ani de experiență în capitalul privat în Europa de Sud-Est și a supravegheat personal investiții de capital de peste 200 de milioane de euro în diverse industrii precum IT, retail, servicii financiare, energie și producție. Manda deține un doctorat în matematică de la Universitatea Paris VII și un MBA summa cum laude în cadrul programului MBA româno-canadian.

Investitorul din umbră: cum a schimbat Horia Manda destinul a 38 de afaceri românești

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button