Politică

Nici albanezii nu ne iau în serios! Titus Corlăţean: Guvernul Albaniei trebuie să retrocedeze statului român Casa Iorga de la Saranda

Senatorul PSD Titus Corlățean, membru al Delegației române la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a avut o intervenție, cu ocazia prezenței prim-ministrului Republicii Albania, Edi Rama, aflat în calitate de invitat special în plenul APCE, reunit în cea de-a patra parte a Sesiunii ordinare, desfășurată în perioada 10-14 octombrie 2022.

„A reamintit, din perspectivă istorică, faptul că, în semn de profundă recunoștință față de sprijinul acordat de România și de renumitul istoric și om politic român Nicolae Iorga – cel care a scris prima istorie a Albaniei, volum ce a servit ca argumentație la promovarea recunoașterii internaționale, în anul 1919, în cadrul Conferinței pentru Pace de la Londra, a independenței statului albanez – regele Zog I al Albaniei a donat această proprietate din Saranda, Albania, fostului prim-ministru al României din perioada interbelică. Imobilul a intrat ulterior în proprietatea statului român.

Senatorul român a subliniat că autoritățile române vor continua dialogul cu oficialii albanezi, în vederea soluționării acestei situații și restituirii acestei proprietăți a statului român, potrivit deciziei judecătorești definitive pronunțate de instanța albaneză”, se precizează într-un comunicat transmis de Senatul României.

Parlamentarul Titus Corlățean i-a cerut lui Edi Rama, primul ministru al Albaniei, țară cu care România are legături istorice importante și care este susținută în traseul său european, să își onoreze promisiunile politice făcute de-a lungul anilor autorităților române, inclusiv față de senatorul social-democrat în perioada în care acesta îndeplinea funcția de ministru de externe, să retrocedeze către statul român Casa Iorga de la Saranda.

„Mi-am permis să avertizez guvernul albanez (e pentru prima oară când procedăm așa), după ani lungi de promisiuni neonorate, că retrocedarea a fost obținută de România inclusiv printr-o decizie a unei Curți de Apel din Albania, rămasă definitivă în 2015, hotărâre care nu a fost încă executată și că neexecutarea hotărârilor judecătorești este o problemă majoră pentru capitolul „Justiție și stat de drept” , care ar urma sa fie deschis spre negocieri în viitor de Albania, ca stat candidat la Uniunea Europeană.

Nu voi ezita, cu toată prietenia pentru țara a cărei independență a plecat în 1913 din București, a cărei recunoaștere ca stat independent s-a realizat în conferința de pace de la Londra tot în 1913, în baza argumentelor prezentate de Nicolae Iorga în prima Istorie scrisă a Albaniei, care i-a aparținut și care are în prezent Imnul de stat, pe muzica lui Ciprian Porumbescu, să acționez pentru temperarea negocierilor de aderarare la capitolul „Justiție”, dacă guvernul albanez nu va realiza această reparație istorică în favoarea României.

Dacă cineva crede că privatizarea frauduloasă a proprietății din Saranda, care a aparținut lui Nicolae Iorga și statului român, în favoarea unui dubios individ local (rog apreciați faptul că nu folosesc termenul de „mafiot” local, care are… priză la justiția și autoritățile locale…) va fi acceptată la nesfârșit, se înșală”, a declarat președintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României, Titus Corlăţean.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button