Internațional

New York Times: Cum Musk a păstrat Crimeea în Rusia

Proprietarul SpaceX, Tesla și Twitter, Elon Musk, a refuzat anul trecut să ofere Forțelor Armate ucrainiene acces la internet de la Starlink lângă Crimeea pentru a trimite o dronă cu explozibili care ar fi trebuit să atace navele rusești în Marea Neagră, scrie The New York. Times (NYT) citând surse familiarizate cu situația.

În februarie anul acesta, Musk a scris pe Twitter că nu permite Ucrainei să folosească Starlink pentru lovituri cu drone cu rază lungă de acțiune.

Miliardarul (cu o avere de 240 de miliarde de dolari conform Forbes) a oprit parțial Starlink în Ucraina pentru neplată, au declarat surse pentru NYT. La sfârșitul anului trecut, 1,3 mii de terminale Starlink au încetat să funcționeze în țară, deoarece guvernul Ucrainei nu a plătit lunar necesarul de 2,5 mii USD pentru fiecare (adică suma totală este de 3,25 milioane USD).

În același timp, după cum a declarat pentru ziar ministrul transformării digitale al Ucrainei Mihail Fedorov, când Herson a intrat sub controlul Forțelor Armate ale Ucrainei, Musk a răspuns „foarte repede” unei cereri de distribuire a internetului în acest teritoriu, deoarece Starlink nu este disponibil în zonele controlate de Rusia.
Fedorov a numit Starlink „sângele” întregii infrastructuri de comunicații a Ucrainei și „una dintre componentele fundamentale” ale succesului Kievului. Dar a spus ministrul Muskîn octombrie anul trecut a permis păstrarea Crimeei ca parte a Rusiei, și nu întoarcerea acesteia sub controlul Ucrainei.

„SpaceX și Elon Musk au arătat cu faptele lor de ce parte sunt cu adevărat”, a spus Fedorov.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button