Nazare, ministrul demis de Cîțu: Avem un necesar de 13 miliarde lei care trebuie acoperit până la sfârșitul anului

Distribuie acest articol!

Alexandru Nazare, ministrul demis de premierul Florin Cîțu, a arătat că în acest moment avem un necesar de 13 miliarde lei care trebuie acoperit până la sfârșitul anului. El susține că, potrivit analizei execuției din luna mai, veniturile sunt în creștere cu 23% față de aceeași perioada a anului trecut, însă, indiferent de cât de optimist este scenariul economic, creșterea veniturilor nu egalează acest necesar de cheltuieli.

„În analiza execuției la luna mai, transmisă premierului, evidențiam un necesar de 13 miliarde lei pe partea de cheltuieli. Aceste cheltuieli trebuie obligatoriu acoperite până la sfârșitul anului, din care cel mai mare cuantum vizează domeniul sănătății.

În respectivă analiză atrăgeam atenția că este imperativ să facem economii, iar eventuale alocări pentru proiecte noi pot determina o creștere a deficitului asumat. Din suma vehiculată de 12 miliarde, care ar rămâne neutilizată la luna iunie, trebuie ținut cont de faptul că 7 miliarde lei sunt fonduri europene. Această suma nu poate fi considerată sub nici o formă economisită, dacă vrem să ajungem la prognoza de absorbție pentru 2021”, precizează Nazare.

Fostul ministru de Finanțe îndeamnă actuala coaliție la cumpătare: este o formă de respect față de primari să facem bine calculele, înainte să discutăm despre o suma sau altă destinată programelor de investiții, de altfel atât de necesare

Rectificarea bugetară se elaborează de către Ministerul Finanțelor pe baza analizei gradului de încasarea a veniturilor și a gradului de execuție a cheltuielilor pe primele 6 luni ale anului bugetar, precum și a propunerilor ordonatorilor principali de credite și a actelor normative în vigoare. Această se aprobă în Guvern, însă principiile ei pot fi prezentate în forurile de decizie ale partidului, pentru că modul în care rectificarea este întocmită poate antrena consecințe economice și politice importante, prin modificarea parametrilor angajați de România în relație cu Comisia Europeană și partenerii internaționali”, a mai spus Nazare.


Distribuie acest articol!
%d blogeri au apreciat: