InternaționalȘtirile 60m.RO

Muncitorii necalificați din România nu mai primesc vize de muncă pentru Marea Britanie, după Brexit

Muncitorii necalificați din România și din alte țări europene nu mai primesc vize de muncă pentru Marea Britanie, conform planurilor privind migrația, prezentate astăzi de guvernul de la Londra.

Libera circulație între Regatul Unit și Uniunea Europeană ia sfârșit pe 31 decembrie, anul acesta. Apoi, cetățenii UE și non-UE care vin în Marea Britanie vor fi tratați în mod egal, dar noul sistem de migrație, pe bază de puncte, va încuraja atragerea unor persoane calificate, care pot contribui la dezvoltarea economiei britanice.

„Instalatorul polonez” și „constructorul român” – cum sunt denumiți, generic, muncitorii necalificați care lucrează pe cont propriu – nu mai au ușa larg deschisă, după Brexit.

Asta pentru că muncitorii europeni necalificați și care nu vorbesc limba engleză nu vor mai primi vize de intrare în Regatul Unit, de la 1 ianuarie 2021, conform noului sistem de migrație – unul pe baza de puncte – prezentat de guvernul de la Londra.

Nouă legislație – susține Londra – va pune capăt unei epoci dominate de forță de muncă ieftină importată din UE, de fabrici, ferme, hoteluri și restaurante din Regatul Unit.

În schimb, conform planurilor guvernului, vor fi favorizate persoanele calificate sau cu reale talente în diverse domenii.

Priti Patel, Ministrul Afacerilor Interne: „Acesta este un sistem de migraţie unic şi global, care nu discriminează în privinţa ţării de origine a migrantului. Tot ce contează, şi asta este cel mai important, este pregătirea, calificarea pe care o aduce o persoană anume în Regatul Unit”.

Prin noul sistem, 70 de puncte este numărul magic pentru a obține o viză de muncă. O ofertă de muncă îți aduce 20 de puncte. Primești încă 20 de puncte dacă ai o slujbă care presupune un anume nivel de calificare. Și încă 10 puncte dacă vorbești bine limba engleză.

Restul de până la 70 de puncte poate fi obținut printr-o slujba cu un salariu de cel puțîn 25.600 de lire. Sau chiar un prag salarial mai mic – aproximativ 20.500 de lire sterline, în domenii unde este nevoie de forță de muncă, așa cum este cazul asitentelor medicale.

Cu toate acestea, potrivit presei britanice, noua politică promovată de Downing Street a atras deja critici din partea angajatorilor, în special în ceea ce privește introducerea pe lista muncitorilor necalificați a ospătarilor sau lucrătorilor din agricultură.

În același timp, lideri din industrie au spus că noile politici guvernamentale reprezintă un „asalt asupra economiei” cu consecințe „dezastruoase”.

În ceea ce îi privește pe cetățenii europeni deja aflați pe teritoriul Marii Britanii, aceștia trebuie să aplice pentru a obține statutul de rezident, care le permite să locuiască și să lucreze acolo în continuare. Conform ambsadei noastre la Londra, 500.000 de români au aplicat deja pentru statutul de rezident.

Sursa: www.stirileprotv.ro

Back to top button