Politică

Mircea Coșea: Într-un an ajungem în incapacitate de plată și nu ne va salva nimeni. Nu suntem nici Grecia și nici Italia

Profesorul Mircea Coșea a trecut în revistă măsurile pe care ar trebui să le ia guvernul pentru a acoperi gaura de 20 de miliarde de lei dar a explicat și de ce aceste măsuri nu se vor lua.

Principalele măsuri indicate de Profesorul Mircea Coșea:

  • Reforma guvernamentală adică reforma aparatului guvernamental
  • Reforma teritorială care este una arhaică și care costă mult prea mult
  • Reforma ANAF care să poată recupera datoriile de la marii contribuabili

Chestiunea reducerii cheltuielilor statului cu 20 de miliarde de lei despre care ministrul Finanțelor Adrian Câciu spune că ”nu este o gaură la buget” a generat dezbateri intense în rândul economiștilor.

Profesorul Mircea Coșea a explicat pentru DCBusiness că economiile la buget nu se fac cu tăierea bugetului pentru mopurile femeilor de serviciu din ministere și nici cu tăierea de salarii și pensii. Economistul a spus că în primul rând trebuie tăiate cheltuilelile guvernamentale care au ajuns la un nivel aiuritor și că Guvernul în sine trebuie reformat.

Economistul a mai arătat că ANAF ar fi trebuit să se ocupe de recuperarea datoriilor marilor contribuabili și nu de taxele livratorilor sau de cele ale manichiuristelor dar că ANAF singur nu poate face acest lucru: ”Am văzut cu toții ce s-a întâmplat cu taxa de solidaritate de la OMV”.

Mircea Coșea a explicat și de ce statul nu poate face investiții: ”Noi nu putem să facem investiții masive fără să dezechilibrăm balanța comercială pentru că importăm orice bun de capital. În cazul în care vrem o șosea importăm de la bitum până la pietriș! Importăm toate materialele de construcții iar în agricultură, importăm îngrășăminte. Deci, în măsura în care nu ai o ofertă internă bazată pe o modernizare a economiei, pe o restructurare a raporturilor dintre ramuri, nu este, aș spune eu, suficient să vorbim despre o greșeală în desenarea bugetului. Este de fapt o consecință firească a structurii înapoiate, neproductive și total în contra curentului european, a economiei României în ansamblu. Puteam să facem la anul un buget mult mai echilibrat pe hârtie, dar deficitul bugetar va exista în continuare până când nu rezolvăm problemele structurale”, a explicat profesorul Coșea.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button