Magazin

Mihai Bendeac și lupta cu depresia

De obicei, lumea crede că oamenii veseli nu au mari probleme existențiale… Știu că tu te-ai luptat cu depresia. Ai reușit să o învingi sau din când în când își mai arată colții?

„Nu, n-am reușit s-o înving, își arată colții destul de des, aș spune, dar cred că am învățat să trăiesc cu ea. Am învățat să nu mă mai sperii atât de tare atunci când apar episoadele de genul ăsta, dar nu pot să spun c-am trecut peste.

Cumva, fiecare om trebuie să se lupte singur cu depresia lui, să-și caute răspunsul pe diferite căi, în diferite luări de cuvânt, în diferite interviuri ale altora care au trecut prin treaba asta, dar cred că rezolvarea propriei depresii nu stă decât în soarta fiecăruia dintre cei care se lovesc de așa ceva.

Au fost situații în care am cerut ajutor, situații în care nu s-a putut altfel decât cu o anumită medicație, dar cred că rezolvarea ei cu adevărat sau acceptarea e o experiență personală și fiecare găsește un anumit drum către treaba asta. Din păcate, așa e, nu există rețete. Spunea Andrei Pleșu, la un moment dat, într-o conferință foarte mișto – se numește „Despre prostie – că pe el îl enervează cumplit treaba asta cu gândirea pozitivă. Că pentru a gândi pozitiv trebuie să fii în primul rând dobitoc, că dacă ești un om care gândește nu poți să gândești mereu pozitiv. Depinde la ce te raportezi, că numai o legumă poate să gândească pozitiv despre orice.”

Ce relație ai cu Dumnezeu? Spuneai că nu-ți place să intri în biserică…

„Sunt profund antireligios, am devenit așa cu timpul, pentru că, atât cât am putut, am studiat Istoria religiilor, impactul pe care l-a avut religia de-a lungul timpului, utilitatea pe care a avut-o religia, rezultatele pe care  le-a obținut sau, mai degrabă, nu le-a obținut religia de-a lungul timpului, și am devenit profund antireligios.

În același timp, am niște înclinații mistice extrem de puternice cumva, și aceste înclinații sunt explicate într-un capitol care se numește „Povestea lui 46. Pentru mine divinitatea ține mai degrabă de un număr și ce mi-a relevat numărul respectiv”.

Sursă text: viva.ro

Sursă foto: pagina de Facebook – Mihai Bendeac

Back to top button