Economie

Metro, primul retailer din România care a limitat plata cash

Plata cash a fost limitată în METRO, imediat după ce decizia Guvernului României a intrat în vigoare, conform Spy News, scrie r3media.ro.

Compania a deschis primul magazin în țara noastră în anul 1996.

Clienții persoane juridice au primit mesaje text prin care au fost informați că din luna noiembrie plățile cash vor fi limitate. Prin urmare, toți cei care merg să cumpere de la Metro de acum înainte nu vor putea achita cash decât maxim 2.000 de lei. Suma include și taxa pe valoare adăugată (TVA).

„Odată cu publicarea în Monitorul Oficial, Legea nr.296/2023, începând din 11 noiembrie 2023, operațiunile de încasări și plăți în numerar în cadrul magazinelor fizice METRO vor fi limitate la valoarea de 2.000 RON (TVA inclus)/persoană juridică (CUI) pe zi”, a transmis compania către clienți.

Prin urmare, când vine vorba despre încasările și plățile dintre o persoană fizică și o persoană juridică, plafonul zilnic va fi de 5000 de lei pentru fiecare. Totodată, sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu poate depăși 50.000 lei, la finalul unei zile. Încasările și plățile cash între două persoane fizice se pot face în limita sumei zilnice de 10.000 lei.

Reamintim și faptul că, în octombrie, Kaufland România a impus clienților să achite doar cu cardul, dacă vor să mănânce în restaurant.

Anterior, Marcel Ciolacu a preizat că măsura are ca scop combaterea evaziunii fiscale. Cu doar două seri în urmă, premierul a avut chiar o ieșire nervoasă la televizor. Economistul Bogdan Glăvan a criticat, însă, atitudinea premierului. Potrivit acestuia, principalii beneficiari în urma aplicării măsurii sunt băncile.

În plus, în ultimele luni, numeroase voci s-au ridicat împotriva limitării plăților cash. De remarcat au fost jurnalistul Mircea Badea și omul de afaceri Sorin Constantinescu. Pe plan politic, Partidul AUR, dar și fostul ministru Gheorghe Ialomițianu au luat poziție împotriva acestei măsuri.

Paradoxal, în Franța, cetățenii au început să sfideze supermarketurile care limitează plățile cash. O româncă a povestit întreaga strategie folosită de francezi în lupta pentru menținerea numerarului.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Un comentariu

  1. Ia sa nu cumpere nimeni nimic de la ei o luna,sa vedeți cum renunța la golanie. Dar cine sa o faca ? Ăia care s-au ințepat pentru mici și o bare ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button