Metoda Undița: cum pretind infractorii bani în numele primarilor sau funcționarilor publici pentru atribuirea de contracte
Metoda se numește: Undița.
De ce? Pentru că acești infractori pleacă la vânătoare de fraieri.
Tactica este una simplă, căci arunci una și din 100 de pești proști este suficient să prinzi unul.
Cum se face acest lucru: mulți trepăduși plimbă cafelele prin ministere sau alte instituții publice importante, cum sunt primăriile.
Plimbând cafeaua caldă din stânga în dreapta, află repede ultimele știri, spre exemplu cine a mai primit bani și câți bani.
De acolo începe urmărirea: este sunat imediat primarul sau instituția ce a primit banii și este felicitat pentru alocarea făcută și la care el a avut un rol important că a pus o vorbă bună. Ulterior află primarul, la câteva zile diferență, și ceea ce micul infractor îi spusese, dar el știa pe surse dinainte ca informația să fie publică, nu că ar fi avut vreun rol.
Începe procedura de achiziție publică. Se înscriu la ea vreo 4 fraieri și gruparea infracțională mai aduce încă vreo 4.
La toți li se spune că o să pună ei o vorbă bună, că sigur că totul va costa, că au relații sus de tot și ei vor decide, dar că nu trebuie să ofere nici un ban înainte ci numai dacă vor câștiga licitația.
Întotdeauna se prezintă în costume scumpe, selectează locații frecventate de către politicieni, totul pe încredere.
Sigur că peștii nu se știu între ei, nu cunosc faptul că pescarul cam poartă aceeași discuție cu toți cei care s-au înscris la masă. Știți cum e: spui la 8 fraiere că din ei unul iese sigur și atunci tu banii îi iei fără nici un efort.
Și exact așa se întâmplă. Cineva câștiga licitația, acel cineva va plăti o anumită sumă de bani pretinsă în numele unui oficial, însă în realitate de cele mai multe ori nu există nici o legătură între gruparea infracțională și cei care asigură plățile.