Matteo Salvini: Lampedusa nu poate fi tabăra de refugiaţi a Europei
„Lampedusa nu poate fi tabăra de refugiaţi a Europei” – liderul italian de dreapta Matteo Salvini, în campanie pentru alegerile legislative de la 25 septembrie, şi-a apărat joi politica antimigraţie pe insula italiană, care continuă să înregistreze mii de sosiri, relatează AFP.
„Lampedusa este poarta de intrare a Europei, nu poate fi tabăra de refugiaţi a Europei”, a declarat Salvini presei la finalul unei vizite la centrul de primire de pe insulă de joi după-amiază.
Cine are dreptul să vină în Italia, să vină în avion, nu într-o ambarcaţiune cu riscul vieţii sale. Cine nu are dreptul, să nu vină”, a adăugat liderul Lega, care doreşte ca cererile de azil să se depună în centre din ţările de emigrare, în Africa de Nord.
În ultimele zile, zeci de ambarcaţiuni precare şi supraîncărcate au intrat în apele insulei Lampedusa, o stâncă de 20 kmp, situată la circa 100 km est de coastele tunisiene, în inima Mediteranei.
Cum se întâmplă adesea în lunile de vară, când vremea mai bună reduce riscul de călătorie din Africa de Nord, centrul de primire de pe insulă este supraaglomerat, cu peste 1.500 de persoane înregistrate la o capacitate de patru ori mai mică.
Joi dimineaţă, sute de migranţi au fost evacuaţi spre Sicilia cu o navă, iar Salvini a acuzat autorităţile că au vrut să-i „ascundă” înainte de sosirea lui.
Senatorul italian a făcut din oprirea imigraţiei şi închiderea frontierei pentru clandestini fundaţia programului său.Pe când era ministru de interne în 2019, Salvini a împiedicat mai multe nave umanitare care transportau migranţi să debarce în Italia. Această decizie i-a atras în Italia urmărirea penală pentru sechestrare şi abuz de putere. Un proces din care a făcut o tribună politică.
„Singurul ministru care a blocat debarcările (şi este judecat pentru asta!)”, a titrat partidul într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Sondajele sugerează însă că imigraţia este mai puţin o preocupare pentru italieni decât chestiunile economice, cu o inflaţie puternică ce atârnă asupra puterii de cumpărare şi a facturilor energetice, notează AFP.