Mark Zuckerberg a pierdut în acest an 70 de miliarde
Fabuloasa sumă de 70 de miliarde de dolari s-a evaporat din averea netă a lui Zuckerberg de la începutul anului, ceea ce l-a retrogradat pe locul 20 în clasamentul celor mai bogate persoane din lume.
Mark Zuckerberg a început anul cu o avere de 125 de miliarde, conform Bloomberg Billionaires Index. Dar de atunci a ajuns la 55,3 miliarde, Forbes emițând chiar o estimare de 53,4 miliarde.
Meta, care deține Facebook, Instagram, WhatsApp și Oculus, a avur parte de 12 luni tumultoase după ce Zuckerberg a anunțat că va deveni o companie „metavers” și apoi a demarat o campanie viguroasă sub noul brand.
Facebook a ajuns chiar să raporteze prima scădere a numărului utilizatorilor, pierzând aproximativ de un milion de utilizatori activi în ultimul trimestru din 2021.
Brandul s-a confruntat cu controverse majore toamna trecută, când avertizoarea Frances Hagen a dezvăluit documente interne ale companiei, inclusiv faptul că a văzut cercetări interne din care a aflat că Instagram a contribuit la probleme de alimentație și gânduri sinucigașe printre adolescente.
Profitul net al lui Meta a scăzut cu 36%, adică peste 3 miliarde, în trimestrul al doilea, comparativ cu aceeași perioadă din anul trecut.
Compania a anunțat în aprilie că a cheltuit aproape 10 miliarde pentru investiții în metavers în 2021, adică aproximativ 50% din cheltuielile de capital. Meta a apreciat că în aprilie lucrau cam 10.000 de oameni la proiecte metavers.
„Afacerile metavers nu vor fi pentru noi un contributor important până mai târziu în acest deceniu, probabil este realist că în acest deceniu se va clădi fundația, iar în anii 2030 vor contribui semnificativ la profiturile acestei companii”, a spus Zuckerberg la adunarea anuală a acționarilor din luna mai.
Elon Musk (Tesla), Jeff Bezos (Amazon) și Bill Gates (Microsoft) sunt printre cei mai bogați cinci oameni, dar și ei au înregistrat pierderi financiare. Dar mai mici în comparație cu cele ale lui Zuckerberg: (Musk: -2,5 miliarde), Bezos (44,4), Gates (-26,2).
Nu este chiar o surpriză, întrucât prețurile acțiunilor tech au suferit anul trecut din pricina declinului economic. Averea de pe hârtie a multor titani tech este strict calculată pe baza pachetelor mari de acțiuni deținute la companiile pe care le-au fondat.