Economie

Marile corporații generează 55% din cifra de afaceri, dar doar 39% din profit/ nu plătesc corect taxele către statul român. IMM-urile asigură 61% din profit şi 64% din forţa de muncă din companii

Anul trecut, companiile mari au realizat mai bine de jumătate, mai exact 55%, din cifra de afaceri de pe plan local, însă numărul acestora a fost de aproape 2.000 de firme, din totalul de peste 813.000 de firme din economie. IMM-urile, sector format din microîntreprinderi, întreprinderi mici şi mijlocii, deţin o pondere de doar 45% din cifra de afaceri totală, însă aveau aproape trei sferturi din forţa de muncă locală, potrivit datelor Registrului Comerţului, scrie Ziarul Financiar.

Sectorul IMM-urilor, format din companiile cu o cifră de afaceri de cel mult 50 milioane euro şi 249 angajaţi, a numărat 811.000 de companii, care au avut venituri de peste 1.000 mld. lei. Companiile mari au avut 1.300 miliarde lei cifră de afaceri în 2022.Dintre IMM-uri, cele mai numeroase companii se încadrează la categoria microîntreprinderilor, cu 755.000 de firme, care realizează doar 12% din cifra totală de afaceri, însă au 25% din forţa de muncă din economie.De asemenea, IMM-urile se dovedesc a fi şi cele mai profitabile din economie, obţinând circa 62% din profitul net ra­por­tat în întreaga economie anul trecut. Pro­fitul net al companiilor de tip IMM a fost de circa 153 miliarde lei, faţă de doar 97 mi­liarde lei profitul net al companiilor mari.IMM-urile reprezintă ponderea cea mai mare în numărul total de companii de pe plan local, au cea mai mare forţă de muncă angajată din economie şi sunt şi cele mai profitabile, însă sunt în minoritate atunci când vine vorba de cifra de afaceri obţinută. La capitolul venituri, companiile mari câştigă detaşat.

Când e vorba de companii mari, dintre acestea, doar 215 companii au depăşit pragul de 1 miliard lei cifră de afaceri, fiind cele mai mari companii din economie. Automobile Dacia, cu venituri de 25 miliarde lei, Rompetrol Rafinare, cu venituri de 23 miliarde lei, şi Lidl, cu 18,4 miliarde lei, sunt liderii economiei.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button