Internațional

Lovitură dură în redacția CNN: Ziariștii anti-Trump încep să fie concediați

John Harwood, un reporter de la Wall Street Journal, s-a alăturat CNN în ianuarie 2020, după ce a lucrat ca corespondent șef al CNBC la Washington din 2006 până în 2019. Acum și-a anunțat, intempestiv, plecarea.

Potrivit unor persoane care cunosc situația, John Harwood mai avea încă valabil contractul cu CNN, ceea ce sugerează că șefii rețelei au decis să pună capăt prematur mandatului său.

CNN s-a despărțit vineri de corespondentul veteran de la Casa Albă, John Harwood, în ceea ce cei din interiorul rețelei au considerat a fi cea mai recentă dovadă a unei schimbări către un ton mai puțin încărcat politic sub conducerea noului lider al televiziunii, Chris Licht.

John Harwood, care nu a putut fi contactat pentru comentarii, a apărut la CNN vineri dimineață, relatând din incinta Casei Albe. Dar la prânz, el și-a anunțat plecarea pe Twitter. El a scris că este „mândru de munca” pe care a făcut-o la CNN și „[așteaptă] cu nerăbdare să afle ce urmează”.

Reprezentanții CNN au refuzat să comenteze motivul plecării sale. „Apreciem munca lui John care a acoperit evenimentele de la Casa Albă și îi dorim toate cele bune”, au spus aceștia într-un comunicat.

CNN refuză să comenteze

În calitate de reporter care oferea deseori analize politice, Harwood era o prezență obișnuită, fiind „în mod clar solicitat de realizatori de emisiuni”, a declarat o persoană din interiorul CNN. 

Plecarea sa urmează plecării abrupte a corespondentului șef al CNN pentru mass-media, Brian Stelter, gazda emisiunii săptămânale de știri despre mass-media „Reliable Sources”, care a fost difuzată timp de trei decenii până când a fost anulată luna trecută.

La fel ca Harwood, Brian Stelter mai avea timp rămas din contractul inițial. Un alt comentator de lungă durată de la CNN, expertul în afaceri juridice Jeffrey Toobin, și-a anunțat plecarea pe 12 august.

Jurnaliștii încep să se teamă

Mai mulți actuali și foști angajați ai CNN care au discutat cu The Washington Post – majoritatea au vorbit sub rezerva anonimatului – interpretează exodul brusc ca pe o dovadă că Licht, care s-a alăturat rețelei în calitate de președinte și director general în luna mai, își începe mandatul alungând vocile care au fost adesea critice la adresa fostului președinte Donald Trump și a aliaților săi. Într-un efort de a prezenta un CNN nou, mai neutru din punct de vedere ideologic. Acest lucru se aliniază cu o viziune exprimată în mod repetat de David Zaslav, directorul executiv al Warner Bros Discovery.

David Zaslav l-a angajat pe Licht pentru a-l înlocui pe Jeff Zucker, conducătorul demis al rețelei, care a încurajat o schimbare de tonalitate anterioară la CNN, permițând vedetelor rețelei să exprime mai multe emoții și opinii.

„Oamenii sunt speriați”, a declarat un jurnalist CNN.

„Aproape că se simte ca și cum ar exista un tipar. Are loc o epurare?

Se pare că trimit un mesaj: Aveți grijă ce spuneți. Ai grijă ce faci””.

Indicații puține, decizii dure

Licht a oferit puține îndrumări în mod public cu privire la o nouă misiune pentru CNN, lăsându-i pe unii angajați să se simtă dezmoșteniți. „Personalitățile CNN dispar, iar telespectatorii nu știu de ce”, a declarat o altă persoană din interiorul CNN, menționând că Licht nu a angajat multe voci noi pentru a le înlocui.

Comentariile lui Harwood îl deosebeau de mulți dintre colegii săi de la CNN. În ultima sa apariție în reportaj, vineri dimineață, Harwood l-a numit pe Trump un „demagog necinstit” atunci când a discutat despre discursul președintelui Biden din Philadelphia din seara precedentă. Harwood a adăugat că „punctul central” al discursului lui Biden, care a afirmat că Trump și susținătorii săi reprezintă o amenințare la adresa democrației, „este adevărat”.

Harwood a recunoscut în direct că propria sa declarație s-a îndepărtat de convențiile jurnalismului tradițional. „Suntem educați să credem că există două partide politice diferite cu puncte de vedere diferite și nu luăm partea unor dezacorduri oneste între ele”, a spus el. „Dar nu despre asta este vorba. Acestea nu sunt dezacorduri oneste”.

Harwood a atacat intenționat

Comentariul lui Harwood a fost perceput ca o „ultimă salvă” intenționată, a declarat Wajahat Ali, un comentator politic care a fost colaborator al CNN în 2019 și 2020. „Nu cred că a fost un accident”, a spus Ali. Ali a speculat că plecările forțate ale lui Stelter și Harwood vor trimite un mesaj altor jurnaliști CNN că ar trebui să își limiteze analizele politice de teamă să nu treacă linia spre opinie, cu riscul de a pierde „un loc de muncă important pe care toată lumea îl dorește”.

Șeful CNN, Chris Licht a declarat personalului CNN că speră să vadă mai mulți politicieni republicani care să facă apariții ca invitați. El a vizitat Capitoliul în iulie și a avut întâlniri cu democrați și republicani-cheie. Dar televiziunea a respins sugestiile potrivit cărora Licht ar fi încercat în mod special să obțină favoruri din partea republicanilor, spunând că el vrea doar să facă din CNN „un loc pentru un dialog, o analiză și o dezbatere corectă și respectuoasă”.

Primele acțiuni ale lui Licht în această funcție sunt urmărite îndeaproape, având în vedere comentariile lui John Malone, un acționar majoritar al Warner Bros. Discovery, care a declarat toamna trecută la CNBC că „ar vrea să vadă CNN evoluând înapoi la tipul de jurnalism cu care a început și să aibă de fapt jurnaliști”. Într-un interviu acordat luna trecută cotidianului New York Times, Malone a negat că ar fi fost implicat în decizia de a-l da afară pe Stelter.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button