Internațional

Liderul opoziţiei poloneze îl numeşte pe premierul Tusk servitor al Germaniei pentru că ar fi cedat în problema reparaţiilor de război

Liderul partidului conservator naţionalist Lege şi Justiţie din Polonia (PiS, de opoziţie), Jaroslaw Kaczynski, l-a criticat miercuri pe prim-ministrul Donald Tusk pentru că ar fi cedat prea repede în faţa Germaniei în chestiunea reparaţiilor de război, transmite dpa conform Agerpres.

Tusk li s-a subordonat germanilor ‘în toate privinţele’ în cursul consultărilor guvernamentale polono-germane din această săptămână, a declarat Kaczynski la Varşovia.

‘Dacă un politician adoptă atitudinea unui servitor faţă de o altă ţară, atunci va fi tratat ca un servitor’, a adăugat liderul PiS.

La finalul discuţiilor de marţi, cancelarul Olaf Scholz a anunţat că Germania plănuieşte să le acorde unele compensaţii victimelor încă în viaţă ale ocupaţiei naziste în Polonia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. El nu a indicat o sumă concretă.

Tusk a descris anunţul făcut de Scholz drept un pas în direcţia bună şi a subliniat că, într-un sens formal şi legal, problema reparaţiilor a fost închisă.

Guvernul PiS, care a condus Polonia între 2015 şi 2023, a tensionat relaţiile cu Berlinul prin retorica anti-germană şi cererile de reparaţii în sumă totală de 1.300 de miliarde de euro. După schimbarea guvernului în Polonia în decembrie, tonul a devenit mai prietenos faţă de Germania.

Polonia este guvernată din decembrie de o coaliţie de centru-stânga avându-l ca premier pe Donald Tusk, ceea ce a dus la o îmbunătăţire a relaţiilor dintre Varşovia şi Berlin.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button