Leul este supraevaluat cu 26% faţă de rata de schimb reală
Analiştii firmei de brokeraj Wood&Company sunt de părere că leul este supraevaluat cu 26% în prezent, faţă de rata de schimb reală, pentru a echilibra deficitul de cont curent.
BNR a afişat joi un curs de 4,92 lei/euro. La o depreciere de 26%, cursul ar ajunge la 6,2 lei/ euro.
În opinia lor, România ar trebui să menţină deficitul la 4% din PIB, pentru a-şi finanţa dezvoltarea, ceea ce înseamnă că în final va trebui să ajusteze cursul cu doar 13%.
”Măsura este gestionabilă în următorii ani, dar nu trebuie ignorată”, se arată în raport.
Wood&Company apreciază în cea mai recentă analiză că România are o poziţie mai bună pe piaţa energiei decât multe alte ţări din UE, pe fondul surselor diversificate, iar creşterea economică va continua în următorii ani, cu o medie de 4% în termeni reali, susţinută de îmbunătăţirea productivităţii şi de investiţii.
În ceea ce priveşte inflaţia, Wood prognozează reducerea ei la 9,5% în 2023 şi posibil la 4,3% în 2024, în timp ce dobânda de politică monetară ar putea ajunge la 6,75% în acest an, pentru a coborî ulterior la 6,25% în 2023 şi 4,5% în 2024.
”Nu există scurtături pentru a reduce inflaţia, dar ROmânia pare să reuşească mai bine decât multe ţări să respecte politicile BNR şi să aibă o anumită continuitate pe scena politică în următorii ani”.