Politică

La acest șantaj, Nu! Dar… la altele?

Legat de protestul sindicaliștilor din cultură, mai precis din muzee și biblioteci publice, premierul, Marcel Ciolacu, a comis-o din nou, ca un licean ce se află cu bacalaureatul întârziat.

Ciolacu le-a transmis sindicaliștilor din cultură, care vor să boicoteze Noaptea Muzeelor, că şi el „este nemulţumit de multe, dar nu i-a trecut prin cap să boicoteze nişte copii să viziteze” muzee și că „nu va răspunde la acest șantaj”. Mai mult, se oferea voluntar: „Dacă e nevoie, voi apela la alţi miniştri şi avem noi grijă de muzee în ‘Noaptea Muzeelor’. Nu am nicio problemă”.

  1. Păi sigur că-și închipuie că n-ar avea nicio problemă, întrucât el crede că muzeografii sunt un fel de paznici ai patrimoniului cultural, lucru pe care, el și miniștri cabinetului, i-ar putea înlocui ușor; ei bine, nu e chiar atât de ușor cum crede cultul premier: a fi muzeograf înseamnă ceva mai mult decât a fi cu ochii pe exponate, presupunând ca, mai ales în Noaptea Muzeelor, să explici, adecvat, o mulțime de lucruri despre acestea și, nu oricum, ci într-un mod atractiv, astfel încât acea noapte să nu fie una pierdută, ci să rămână bine întipărită în memoria afectivă a vizitatorilor, mai ales a celor mai tineri, pe care-i dorești să revină, cât mai des, într-un muzeu. Mă îndoiesc că acest cabinet – în frunte cu premierul său – ar face față, nu câteva ore, cât ar fi necesar!, ci câteva minute, unei astfel de provocări. Prin urmare, muzeografii n-ar putea lăsa asemenea ageamii să le compromită locul de muncă, oricât de tari se dau ei în declarații.
  2. Mai spunea premierul că „nu va răspunde la acest șantaj”. La acest șantaj, nu! Își permite acest lux întrucât știe bine că muzeografii și bibliotecarii n-au cum, în mod real, să-l șantajeze: aceștia nu pot împiedica circulația rutieră sau feroviară, covrigăriile nu se închid dacă aceștia protestează, iar dacă cititorii bibliotecilor publice nu o să-și poată împrumuta / consulta cărțile și vizitatorii muzeelor nu se vor putea delecta privind exponatele, acestea pot fi trecute ușor la pierderi colaterale, nesemnificative din perspectiva lui. Că doar n-o să-și mute bibliotecarii parte din rafturile cu cărți pe șosele, autostrăzi sau căi ferate, după cum nici muzeografii n-o să-și aducă exponatele sub ferestrele Palatului din Piața Victoriei, închipuindu-și, că premierul le va privi de sus cu un viu interes!

La acest șantaj, nu!, domnule prim-ministru. Dar la altele (reale!, că a spune că muzeografii și bibliotecarii v-au șantajat e cel puțin o glumă neinspirată, dacă nu cumva ceva mai mult de atât!) cum ați reacționat? Pentru confortul guvernării și pentru liniștea, în spatele căreia, se țes o grămadă de ordinării, repede ați băgat mâna în pușculiță (sau, mai rău!, v-ați împrumutat) și degrabă ați dat, cu ambele mâini, tuturor protestatarilor care, potențial, v-ar fi putut amenința puterea.

La acest șantaj, nu! Înseamnă că sloganul ”Trăiește românește”, afișat ostentativ de PSD-ul al cărui președinte sunteți, pe toate bannerele din precampanie și pe toate materialele din campania ce tocmai a debutat, este unul strict propagandistic și manipulatoriu, golit de conținut real, câtă vreme pentru cei care, zilnic, participă activ la conservarea și promovarea identității noastre românești, nu aveți decât dispreț.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button