Kremlinul recunoaşte ”dreptul suveran” al Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană
Rusia recunoaşte marţi ”dreptul suveran” al Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană (UE), dar nu la NATO, oaia neagră a Kremlinului, în timp ce Moscova şi Washingtonul operează o apropiere, în Arabia Saudită, sub privirile îngrijorate ale europenilor şi Kievului, relatează agenția de știri AFP, citată de News.ro.
”În ceea ce priveşte aderarea Ucrainei la UE, este vorba despre dreptul suveran al oricărei ţări”, declarp un purtător de cuvînt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
”Nimeni nu are dreptul să dicteze comportamentul altei ţări”, declară el.
Însă ”este complet altceva atunci când este vorba despre securitate şi alianţe militare. Abordarea noatră aici este alta şi este binecunoscută”, subliniză Peskov.
Preşedintele rus Vladimir Putin este ”pregătit să negocieze cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski ”dacă este necesar”, dă asigiurări Kremlinul, după aproape trei ani de ofensivă a armatei ruse în Ucraina, în plină accelerare a discuţiilor despre o soluţionare a conflictului.
”Putin personal a declarat că, dacă este necesar, va fi pregătit să negocieze cu Zelenski, însă cadrul juridic al acordurilor trebuie să fie discutat ţinând cont de realitate”, declară Dmitri Peskov.
El se referă la o lipsă a ”legitimităţii”, în opinia Moscovei, a liderului ucrainean, întrucât mandatul lui Zelenski a expirat în mod oficial în mai 2024.
Însă legea marţială din Ucraina, impusă în februarie 2022, exclude organizarea de alegeri pe timp de război.
Rezolvarea conflictului din Ucraina este ”imposibilă” fără să se discute mai larg problemele de securitate din Europa, subliniază Kremlinul, la o zi după o reuniune, la Paris, a unor lideri europeni, care se tem de o marginalizare prin apropierea dintre Statele Unite şi Rusia.
”O rezolvare pe termen lung, o rezolvare viabilă este imposibilă fără o examinare globală a problemelor de securitate pe continent”, declară presei Peskov.
Rusia vrea de mult timp să reorganizeze arhitectura de securitate a Europei, iar Moscova a cerut în trecut retragerea forţelor NATO din Europa de Est.