Internațional

Kievul a luat foc după bășcălia lui Elon Musk la adresa lui Zelenski

O postare a lui Elon Musk pe platforma sa X (Twitter) în care ia peste picior obiceiul lui Zelenski de a cerși bani fără încetare a provocat furtună în Ucraina.

Duminică seara, Elon Musk a postat pe X (Twitter) o imagine trucată cu Volodimir Zelenski, având venele de la gât și de la frunte umflate.

„Când au trecut cinci minute și tu nu ai cerut un miliard de dolari ca ajutor.”, a scris el sub poză.

Autoritățile de la Kiev au arătat că nu știu de glumă și au arătat o iritare disproporționat de mare, având în vedere că Elon Musk nu este nici politician, nici militar, ci o persoană privată, care are tot dreptul să își exprime opiniile. Inclusiv să ia peste picior pe cine are chef.

Mihailo Podoliak, consilierul lui Zelenski și un personaj familiar românilor din scandalul dronei de la Ceatalchioi, a emis un comunicat scrâșnit:

„Orice tăcere (!) sau ironie la adresa Ucrainei este astăzi o încurajare directă a propagandei ruse, care justifică violențele și distrugerile generalizate.”

(Iată o teză nouă: cine tace e Putinist!)

Ruslan Ștefaniuc, președintele Dumei de la Kiev, a încercat să fie mai subtil și să îi răspundă lui Elon Musk pe un ton asemănător folosit de acesta.

El l-a ironizat pe miliardar că „a încercat să cucerească spațiul cosmic”, dar a ajuns „în rahat până la ochi, după cinci minute, când ceva a funcționat prost”.

Ștefaniuc se referea la explozia în aer din luna aprilie a rachetei Starship, aparținând companiei SpaceX a lui Musk, la scurt timp de la lansare.

Interesant este, totuși, că Musk este și patronul unei alte companii, Starlink, a cărei rețea de sateliți a oferit un ajutor crucial Ucrainei în războiul cu Rusia.

Este drept, însă, că a existat un episod când regimul Zelenski i-a cerut lui Musk accesul la Starlink pentru a aplica o lovitură devastatoare asupra flotei ruse de la Marea Neagră, iar Musk a refuzat de teama unei escaladări a războiului. Inclusiv nucleare.

De când Musk a relatat acest episod în biografia sa, relațiile cu regimul Zelenski par să se fi stricat iremediabil.

Rămâne de văzut dacă și în ce condiții miliardarul va mai fi dispus să permită accesul Ucrainei la Starlink. Și care va fi efectul deciziei lui Musk asupra evoluției războiului.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button