Politică

Karner insistă că Austria își va menține opoziția față de aderarea terestră la Schengen a României și Bulgariei

Ministrul austriac de Interne Gerhard Karner a arătat că Austria își menține opoziția față de o aderare deplină la Schengen a României și Bulgariei.

Potrivit ziarului austriac Kronen Zeitung, ministrul austriac Gerhard Karner, prezent la un eveniment din Innsbruck, a insistat asupra poziției anterioare de veto a Austriei cu privire la aderarea deplină. 

„Cred că este foarte important să facem acest pas acum și să nu filozofăm despre următorul”, a declarat Karner cu privire la următorul pas privind aderarea completă a celor două state în spațiul de liberă circulație, adică includerea cu frontierele terestre, în martie urmând să fie eliminate controalele din aeroporturi și porturi. 

Potrivit presei austriece, guvernul de la Viena se confruntă cu presiuni tot mai mari din partea Uniunii Europene pentru acceptarea celor două state în spațiul de liberă circulație. 

Calendarul aderării complete la spațiul Schengen, anunțată de Executivul de la București, e încă incert.

Karner a susținut încă de la începutul anului acesta, în urma acordului privind eliminarea controalelor pentru România și Bulgaria la frontierele aeriene și navale, că „o includere completă în acest stadiu ar fi greșită”.

„Nu este vorba doar de România și Bulgaria. Întregul sistem de migrație este într-o situație dezastruoasă. Nu eu sunt cel care dă note pentru România și Bulgaria. Fac campanie la nivel european pentru un sistem funcțional. Iar acest lucru se va întâmpla doar dacă granița externă va fi protejată. Aceasta este, de asemenea, o parte esențială a noului pact privind azilul și migrația asupra căruia UE a convenit și pe care trebuie să îl punem în aplicare. Numai atunci va putea exista din nou o libertate deplină de circulație în UE”, a afirmat atunci ministrul austriac. 

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button