Jumătate din pâinea de pe piață conține E-uri, zahăr și prea multă sare
InfoCons a realizat un studiu pe baza produselor tip pâine ce se regăsesc pe piața din România.
50 de produse au făcut obiectul studiului. Aceste produse provin de la următorii producători/distribuitori:
- România Hypermarche SA
- Auchan România SA
- Carrefour România SA
- Lidl Discount SRL
- Frontera Trading SRL
- Grewe SRL
- Karamolegos Bakery România SA
- Dobrogea Grup S.A.
- S.C. Boromir Ind S.R.L.
- Oltina Impex Prod Com S.R.L.
- Velrom S.R.L.
- Smart Food Solutions S.R.L.
- Vel Pitar SA
Ca urmare a centralizării informațiilor au rezultat următoare:
Din punct de vedere al procentajului ingredientului principal (făină de diverse tipuri sau amestec de panificație) din compoziția produsului:
Doar 26% afișează procentajul ingredientului principal. Dintre acestea:
- Făină într-o proporție cuprinsă între 26 și 78% din compoziție;
- Amestec panificatie într-o proporție cuprină între 66.7 și 69.4% din compoziție.
Din punct de vedere al existenței cartofilor, cerealelor sau semințelor în compoziția produsului:
- 14% din produse conțin semințe (floarea soarelui, susan, mei, mac etc) în proporții cuprinse între 1,2% si 29% din compozitie
- 4% din produse conțin cereale în proporții cuprinse între 13,2% și 16,7%
- 4% din produse contin cartofi sub formă de fulgi de cartofi în proporții cuprinse între 4% și 6%
Din punct de vedere al tipului de faina:
- 44% menționează tipul de făină utilizat. Află AICI care sunt tipurile de fâină folosite în pâine.
Din punct de vedere al pasteurizarii:
- 16% din produse au mentionat ca sunt pasteurizate.
Din punct de vedere al mentionarii provenientei ingredientelelor principale:
- 66% nu menționează proveniența ingredientelor principale.
Află AICI care este regulamentul prin care se reglementeaza inscripționarea pe etichetă a ingredientului principal.
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pâine:
- 50% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari).
Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 4:
- 8% din produse au în compoziție 4 E-uri;
- 4% din produse au în compoziție 3 E-uri;
- 14% din produse au în compoziție 2 E-uri;
- 24% din produse au în compoziție 1 aditiv;
- 50% din produse nu au în compoziție E-uri.
Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în pâine situația se prezintă astfel:
- 60% dintre produsele studiate au avut în componență acid ascorbic (E300);
- 48% dintre produsele studiate au avut în componență acid sorbic (E200);
- 40% dintre produsele studiate au avut în componență propionat de calciu (E282).
Află AICI ce tipuri de E-uri au fost regăsite în pâine.
Din punct de vedere al informațiilor nutriționale regăsite în pâine
Toate produsele studiate au avut pe etichetă informațiile nutriționale per 100g produs.
- Valoarea energetică este cuprinsă între 211 kcal și 406 kcal
- Cantitatea de grăsimi variază între 0.3g și 9.2g
- Cantitatea acizilor grași este cuprinsă între 0.1g și 2.2g
2% dintre produsele studiate nu au menționat dacă se regasesc sau nu acizi grași în compoziția lor - Cantitatea de fibre se situează între 1.3g și 11.54g
- Cantitatea de proteine se situează între 5.97 și 15.48g
- Cantitatea de glucide se situează între 28.24g și 84.2g
Din punct de vedere al cantității de sare si zaharuri:
- Cantitatea de zaharuri este cuprinsă între 0.22g si 7g
2% dintre produsele studiate nu au menționat dacă se regasesc sau nu zaharuri în compoziția lor - Cantitatea de sare este cuprinsă între 0.1g si 2.3g
2% dintre produsele studiate nu au avut în compoziție sare
Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.