Judecătoarea Adriana Stoicescu, atac dur la o recomandare CNA privind filmele din perioada comunistă: „Cât de puțin la minte să fii…”
Judecătoarea Adriana Stoicescu, vicepreședinte al Tribunalului Timiș, are o reacție dură la adresa unei inițiative USR privind marcarea filmelor din perioada comunistă, în tmpul difuzării la televizor, cu o avertizare legată de perioada și corcumstanțele în care acestea au fost produse.
„În urmă cu vreo 2 ani, când încă mai consumam TV, am nimerit pe un post, la o emisiune, în care ședeau pe o canapea, vreo 5 dudui.
Urlau una la alta, dând ochii peste cap, bătăile din genele ultra mega supradimensionate suplinind, cu succes, cred, lipsa aerului condiționat.
Pe altă canapea zăceau tolăniți, EI.
Suficienți, auriți, cu barbă și freze gelate.
Ele reușeau, cu greu, să scoată niște sunete dezarticulate, din care am înțeles că toate se certau pentru unul din crai, iar el răspundea monosilabic și ”abstract”.
Am privit siderată, preț de câteva minute. Nu era nicio atenționare ”că capodopera” dăunează grav sănătății mintale.
Apoi am aflat că are un succes nebun și m-am prins că eu am probleme, neînțelegând adevărată ”artă contemporană”, scrie magistratul pe Facebook.
„Azi aflu că, în schimb, în curând, nu vom mai avea voie să ne uităm liniștiți, ci doar serios avertizați, la seria ”BD”. Sau la ”Operațiunea Monstrul”.
”Nea Mărin Miliardar” va fi, probabil, interzis pentru că promovează un stil de viață nesănătos, din care lipsesc meniurile pe bază de alge și băuturile din sevă de cocotier.
Filmele lui Mircea Daneliuc și Pintilie le vom salva, in extremis, pe un stick, ce va circula pe sub mână, manevrat cu mai mare atenție decât diamantele.
”Toamna bobocilor” încalcă politicile privind egalitatea între sexele 28 și 34, iar ”Coana Chirița” e prea ironică.
Sper să nu se oprească aici.
Cărțile lui Augustin Buzura, arse.
Cărțile lui Păunescu, la fel.
Muzica lui Fugaru și Marcel Dragomir, interzisă.
Angela Similea și Aurelian Andreescu declarați dușmani ai Noii revoluții.
Scheciurile cu Toma Caragiu sper că vor fi catalogate toxice pentru mai tinerele generații.
Televiziunea Română să nu îndrăznească să reia vreo piesă de teatru, în care să apară Iordache și Dinică, niște comuniști, nu-i așa?
Depășiții de Caramitru și Ovidiu Iuliu Moldovan, recitând Eminescu, ce oroare…
Vezi și: CNA recomandă televiziunilor să avertizeze publicul în cazul difuzării filmelor românești realizate în comunism
Emisiunile lui Iosif Sava să fie și ele aruncate deîndată la gunoi, prea se cânta la pian acolo și se discuta despre cultură.
Cât de puțin la minte să fii ca să distrugi tot, fără să ai cea mai mică idee despre ce a reprezentat arta și cultura într-o țară sufocată de micimea și prostia liderilor ei?
În care oamenii simpli jinduiau după cărți bune?
Îi mulțumesc Lui Dumnezeu că sunt muritoare și sper să nu Îl tenteze să mă trimită înapoi.
La ce umor are și ce ghinionistă sunt, sigur m-aș reîncarna într-un funcționar responsabil cu cenzura.
Voi fi nevoită, probabil, să analizez capodopera vreunui neînțeles, ce tratează conflictul mocnit între un cuplu de fierari betoniști, atei convertiți la confuncianism și soacrele lor (care inițial le-au fost socrii), pe tema numelui potrivit pentru porcușorul de Guineea, adoptat recent.
Acesta este un pamflet, dacă nu v-ați dumirit…”, a scris Adriana Stoicescu pe Facebook.
De unde vine poziția magistratului timișorean
CNA a trimis zilele trecute televiziunilor o recomandare despre modul în care să difuzeze filmele româneşti realizate înainte de 89, astfel încât telespectatorii să fie conştienţi că, în acele vremuri, orice producţie cinematografică tercea prin cenzură.
CNA propune, astfel, două opţiuni la difuzarea filmelor:
1. Fie organizarea unei dezbateri, înainte filmului, cu invitaţi care să cunoască producţiile cinematografice.
2. Fie afişarea pe ecran, la începutul difuzării, a unuia dintre mesajele: „Film realizat în perioada comunistă, în care difuzarea era condiţionată de o viză a cenzurii” sau „Film realizat în perioada comunistă, în care funcţionau cenzura şi propaganda de stat”
Nu sunt nicidecum fan USR, dimpotriva – din moment ce urmaresc si acest site e limpede, dar problema nu ar fi cu „Operatiunea Monstrul” sau „Nea Marin Miliardar”, ci cu mizeriile lui Sergiu Nicolaescu – „Actorul si salbaticii”, „Actiunea autobuzul” sau seria de filme cu marele comisar Miclovan/Moldovan si Paraipan. De ce nu o atentionare la aceste filme, in care sa se spuna Adevarul? Marele actor Constantin Tanase nu avea cum sa fie ucis de legionari, care mai ales din 1945 se pregateau de rezistenta, prigoana si mucenicie. La „Actiunea autobuzul”, pe care Prima TV l-a dat si redat pe post, fara nici o atentionare, ar fi util pentru toate generatiile sa apara un comentariu la inceput in care sa se spuna tot asa, Adevarul: „banditii” din film au fost de fapt cei buni, iar securistii buni din film sunt cei care au fost uneltele terorii iudeo-bolsevice abatute peste toata Europa de Est. Sunt cei care la ordinele unor straini de neam si tara si a uneltelor lor (in 1949-1950, Directia a V-a a Securitatii -Cercetari penale – avea 45 de oameni, din care 8 români, 6 nationalitati precum sarbi si bulgari,…si 31 de evrei!) Dar e utopie ce spun…cat timp Romania traieste sub dictatura institutului Elie Wiesel aceste filme mizerabile vor inunda posturile TV cu nesimtire. Fara nici o atentionare, ca doar scopul noului comunism a ramas acelasi….indoctrinarea tinerelor generatii.