Internațional

„Jos Franţa! Franţa, pleacă!”: mii de manifestanţi cer retragerea soldaţilor francezi din capitala Niamey, pentru a treia zi consecutiv

Mii de manifestanţi s-au adunat duminică, pentru a treia zi consecutiv, în apropierea unei baze militare din capitala Niamey, care găzduieşte soldaţi francezi, pentru a cere plecarea acestora, solicitare a regimului militar ajuns la putere în Niger prin lovitură de stat la sfârşitul lunii iulie, transmite AFP, citat de Agerpres.

„Jos Franţa! Franţa, pleacă!”, scandau manifestanţii, sloganuri auzite în mod regulat la mitingurile organizate în Niamey de la lovitura de stat din 26 iulie.

În total, începând de vineri, zeci de mii de persoane s-au succedat la protestele din sensul giratoriu aflat în apropierea bazei nigeriene unde se află militari francezi.

Tensiunile diplomatice sunt la apogeu între regimul militar la putere în Niger şi Franţa, care nu îi recunoaşte legitimitatea.

Aproximativ 1.500 de soldaţi francezi sunt staţionaţi în Niger pentru a participa la lupta antijihadistă în temeiul unor acorduri militare bilaterale.

Pe 3 august, generalii care au preluat puterea prin lovitură de stat, au denunţat mai multe din aceste acorduri. Toate aceste acorduri conţin notificări diferite privind încetarea lor efectivă. Un astfel de acord, din 2012, trebuia să înceteze în termen de o lună, potrivit armatei.

La sfârşitul lunii august, în timpul unei întâlniri la Niamey, colonelul Ibroh Amadou, membru al Consiliului Naţional pentru Salvarea Patriei, declarase că „lupta nu se va opri până în ziua în care nu va mai fi niciun soldat francez în Niger”.

Nigerul a retras, de asemenea, imunitatea diplomatică şi viza ambasadorului francez Sylvain Itte şi a cerut expulzarea acestuia, potrivit unui ordin al Ministerului de Interne de joi şi al unui ordin al Înaltei Curţi din Niamey de vineri.

Franţa a justificat din nou duminică menţinerea ambasadorului său în Niger.

„Este reprezentantul nostru pe lângă autorităţile legitime ale Nigerului (…), nu trebuie să respectăm ordinele unui ministru care nu are legitimitate”, a afirmat ministrul francez de externe Catherine Colonna într-un interviu acordat ziarului Le Monde, adăugând că Parisul s-a asigurat „că poate face faţă în deplină siguranţă presiunilor puciştilor”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button