Politică

Jocurile de noroc online, protejate de coaliția PSD-PNL

Coaliția de guvernare PSD-PNL blochează trei proiecte de lege care ar limita semnificativ reclama pentru jocurile de noroc online, adică segmentul cel mai profitabil al industriei jocurilor de noroc. 

Proiectele legislative au apărut pe fondul avertismentelor specialiștilor că dependența de jocurile de noroc a crescut rapid. În plus, marile orașe s-au umplut de reclame la jocuri online care pot fi văzute la tot pasul de copii și adolescenți.

Proiectul care ar interzice complet reclama la jocurile de noroc

Proiectul inițiat de Adrian Cozma (PNL) prevedea interzicerea totală a reclamelor la jocurile de noroc, pe modelul reclamei la țigările clasice.

Proiectul a fost modificat radical în Senat, iar Alina Gorghiu, pe atunci senator, s-a numărat printre cei care au eliminat prevederile cele mai dure. Tot în Senat s-a înregistrat un alt eveniment: parlamentarii PSD care semnaseră inițiativa și-au retras semnăturile în bloc.

Inițial, proiectul prevedea că:

– „Orice formă de comunicare comercială audiovizuală pentru cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri este interzisă.”
– „Se interzice orice formă de publicitate pentru cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri.”

Senatul a admis însă amendamentele PNL prin care pot fi difuzate în continuare spoturi în audiovizual noaptea, iar reclamele outdoor sunt permise, cu o limită de maximum 30 mp – adică panouri uriașe de 5 metri x 6 metri. În plus, amendamentele permit în continuare reclamele în timpul evenimentelor sportive, indiferent de ora la care au loc, ceea ce înseamnă că minorii vor fi în continuare expuși la reclame de pariuri fie pe stadioane, fie prin transmisiile tv și online de la acele evenimente sportive.

Acum, proiectul este blocat la Camera Deputaților, unde trebuie să primească raport de la cinci comisii, un număr neobișnuit de mare de comisii.

Adrian Cozma, inițiatorul proiectului, acuză PSD că vrea să îngroape proiectul. ”Eu am obținut acordul conducerii PNL să elimin amendamentele și să revenim la forma inițială, dură. Dar PSD blochează proiectul și nu vrea să îl treacă prin Camera Deputaților”, a declarat Cozma.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button