Politică

Jaful de 1,1 miliarde din Deltă! Încep să apară nume importante pe firul banului

Delta Dunării a primit o finanțare uriașă. Peste un miliard de euro s-au scurs în Tulcea și Constanța. Cel puțin pe hârtie pentru că în cele două județe nu se văd semnele unei investiții de o asemenea anvergură. Vă prezentăm povestea unui secretar de stat, a unui magazin sătesc și a felului în care circulă banii în politica din România.

Banii cu împrumut de la butique-ul din sat pentru candidat

Marin Țole împrumut

Deși politicienii primesc sume importante de bani de la bugetul de stat pentru a putea să facă politică independent de afaceriști, candidații trebuie să contribuie personal la campaniile electorale. Atunci când politicienii nu au sau nu pot să justifice banii ei apelează la „simpatizanți”.

Așa a făcut și anonimul politician Marin Țole un fost consilier de la Curtea de Conturi care în 2016 a intrat în Consiliul Județean. În 2020 după ce nu s-a evidențiat cu nimic, Țole a candidat din nou și a trebuit să își aducă o contribuție la campania electorală.

A apelat la un împrumut. A luat, prin bancă, 133.000 de lei de la Adriana Soreață, patroana unui magazin sătesc din localitatea Bogdana, județul Teleorman.

Contractele mici imediat după alegeri

calmatui

Cu politicianul datornic deja ales, firma Adrianei Soreață lasă vânzarea de ulei și mălai și trece la lucrări de infrastructură. „Toate sumele de bani au fost virate prin bancă” spune acum Marin Țole ca și când dacă banii ar fi trecut prin cont nu s-ar fi creat obligații.

Edilul din comuna Călmățuiul de Sus plătește 425000 de lei pentru așternerea unui strat de refuz de ciur bine compactat. Afacerea s-a făcut în noiembrie la o lună după ce datornicul Marianei Soreață fusese reconfirmat consilier județean.

În 2021 comunele Lisa, Vitănești, Segarcea Vale și Rasmirești plătesc în total un sfert de milion de euro pentru micuțul magazin sătesc specializat în repararea străzilor.

Contracte mari după numirea lui Marin Țole ca secretar de stat

draganesti vlasca 21 milioane

Pe 2 martie 2021 primul ministru premiază participanții la „festivalul democrației” din interiorul PNL și numește mai mulți secretari de stat din rândul filialelor care îl susținuseră la alegerile interne.  Decizia nr. 181/2021 pentru numirea domnului Marin Țole în funcţia de secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei era favoarea premierului pentru cei care-l susținuseră la congres.

Nici nu se uscase cerneala pe decizia premierului că primarul din Drăgănești Vlasca semna un contract de 21,5 milioane de lei fără TVA cu firma patronată de familia care-l creditase pe Marin Țole înainte de alegeri. Adriana Soreață a lăsat magazinul în grija mamei sale pentru a se prezenta la licitația care depășea cu mult cifra de afaceri a firmei sale.

Cu un an înainte de alegeri, Miruna Maria Com înregistrase un rulaj de 2,3 milioane de lei. După alegeri afacerile se triplaseră, iar anul 2021 aducea o lucrare de zece ori mai mare ca înainte de scrutin.

Banii din Delta Dunării au ajuns la Teleorman

Antreprenorii conectați politic din Teleorman închiriaseră un teren de la o altă firmă din județ. Terenul respectiv era în cealaltă parte a țării, în Tulcea. Cu terenul închiriat și un container amplasat în mijlocul câmpului, Adriana Soreață și soțul ei au aplicat pentru un contract de finanțare de 7,7 milioane de lei.

Magazinul din satul Bogdana s-a dotat cu trei buldoexcavatoare, mai multe compactoare și alte utilaje folositoare la lucrări de infrastructură.

În anunțurile de achiziție, la locul de livrare al utilajelor este trecută strada Băilor, nr. 12 din orașul Babadag. Cu toate acestea, proiectul a fost finalizat în containerul amplasat în câmpul de lângă orașul Măcin.

strada bailor babadag

Bani de la o instituție subordonată Ministerului Dezvoltării condus de Marin Țole

contracte datornici Marin Țole

Fondurile deturnate de la dezvoltarea județului Tulcea pregăteau firma finanțatorilor lui Țole pentru a treia etapă de dezvoltare personală. Familia Soreață avea un secretar de stat, mai multe utilaje achiziționate cu bani europeni și experiența contractelor cu primăriile din județ.

Așa se face că în mod miraculos Maria Miruna Com SRL a început să câștige contracte la Compania Națională de Investiții subordonată Ministerului Dezvoltării unde secretar de stat era Marin Țole, omul pe care patronii îl ajutaseră cu bani în campania electorală.

La foarte scurt timp după ce Țole ajungea pe funcție, firma familiei Soreață a semnat trei contracte cu instituția aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării condus de fostul lor debitor. Valoarea totală a contractelor este de 10,8 milioane de lei.

Secretarul de stat evită să vorbească despre faptul că firma a fost declarată câștigătoare după ce el a fost numit în funcție „Indicatorii proiectelor au fost aprobați înainte de numirea mea din funcție” a declarat Marin Țole pentru Lumea Politică fără să menționeze că licitațiile au fost câștigate abia după numirea sa.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button