Internațional

Invazia rusă a eșuat: Armata rusă se retrage în Donbas

Modificarea strategiei Administraţiei Vladimir Putin este consecinţa dificultăţilor operaţionale întâmpinate pe frontul militar din Ucraina şi este motivată de raţiuni de imagine, afirmă oficiali occidentali, după ce Ministerul rus al Apărării a semnalat posibilitatea diminuării ofensivei militare.

„Rusia recunoaşte că nu poate continua operaţiunile militare pe mai multe axe în mod simultan”, afirmă un oficial occidental, sub protecţia anonimatului, conform BBC News. Conform oficialului citat, cel mai probabil, Rusia va vrea menţinerea trupelor în zonele separatiste din Donbas dincolo de linia de contact stabilită prin acordurile anterioare actualului război din Ucraina.

„Sper că livrările de armament de către Occident vor avea o contribuţie semnificativă în favoarea forţelor militare ucrainene”, a declarat un alt oficial occidental.

Un funcţionar diplomatic occidental activ în Moscova a afirmat, pentru agenţia Reuters, că anunţurile Rusiei sunt motivate de raţiuni de imagine publică internă şi internaţională şi, probabil, anticipează reducerea ofensivei militare în Ucraina. „Obiectivele lor de război sunt mai ample decât zona Donbas, dar actualele forţe rămân divizate şi lansează atacuri prost-coordonate pe multiple fronturi, iar trupele sunt nepregătite. Eu am anticipat refocalizarea eforturilor pe Donbas, dar, în contextul în care Vladimir Putin continuă să aibă o retorică maximalistă, trebuie să observăm mai multe date pe teren”, a argumentat funcţionarul diplomatic, sub protecţia anonimatului.

Un oficial militar rus a anunţat, vineri după-amiază, că Administraţia Vladimir Putin analizează posibilitatea limitării operaţiunilor militare doar la regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk, ceea ce ar însemna o reducere a amplorii ofensivei militare în Ucraina. Serghei Rudskoi, şeful Direcţiei operaţionale din cadrul Statului Major al armatei ruse, a declarat, potrivit agenţiilor de presă ruse, citate de Sky News şi BBC News, că prima etapă a operaţiunii militare în Ucraina este aproape finalizată, astfel că acum „principalul obiectiv” este „eliberarea” regiunii Donbas, care include Lugansk şi Doneţk. „Principalele obiective ale primei etape operaţionale au fost în general atinse. Potenţialul combatant al forţelor armate ucrainene a fost redus considerabil, ceea ce face posibilă concentrarea eforturilor principale pe atingerea principalului obiectiv, eliberarea Donbasului”, a afirmat oficialul militar rus.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Apărării de la Moscova, insurgenţii separatişti susţinuţi de armata rusă deţin în prezent controlul asupra a 93% din suprafaţa districtului Lugansk şi asupra a 54% din districtul Doneţk. Cele două zone formează regiunea extinsă Donbas.

La începutul intervenţiei militare, preşedintele Vladimir Putin anunţase că obiectivele sunt „demilitarizarea” şi „denazificarea” Ucrainei. Declaraţiile făcute vineri de Serghei Rudskoi sugerează o schimbare a strategiei Administraţia de la Moscova şi un posibil plan de reducere a amplorii ofensivei militare în Ucraina.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button