Întâlnirea miniștrilor Florence Parly și Ben Wallace a fost anulată la cererea Parisului

Distribuie acest articol!

Săptămâna aceasta între ministrul francez al apărării, Florence Parly, şi omologul său britanic, Ben Wallace, a fost stabilită o întâlnire, dar a fost anulată la cererea Parisului, a aflat AFP duminică dintr-o sursă în cadrul ministerului francez, transmite Agerpres.

„Întâlnirea prevăzută săptămâna aceasta la Londra (…) nu va avea loc din cauza anulării” de către partea franceză, a indicat sursa.

Decizia Franţei intervine în plină criză cu Statele Unite, Australia şi Marea Britanie, care miercuri au anunţat un parteneriat strategic pentru a contracara China, AUKUS, incluzând furnizarea de submarine americane cu propulsie nucleară către Canberra, efectiv i-a scos pe francezi din joc.

În anul 2016, Franţa a semnat un contract în valoare de 90 de miliarde de dolari australieni (56 miliarde de euro) pentru a furniza Australiei 12 submarine cu propulsie clasică, considerat frecvent „contractul secolului” din cauza valorii şi importanţei sale strategice.

La Londra, o sursă din Ministerul Apărării a afirmat că nu poate nega şi nici nu poate confirma această anulare.

„Marea Britanie rămâne în conversaţie cu omologul său francez cu privire la aceste întâlniri. Continuăm să avem o relaţie de apărare strânsă şi fructuoasă cu Franţa, care rămâne un aliat de încredere”, a mai spus sursa.

Dosarul submarinelor a provocat un seism diplomatic fără precedent între Franţa şi ceilalţi trei aliaţi ai săi. Şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, a vorbit sâmbătă despre o „criză gravă”, denunţând o „minciună (…), o duplicitate (… ), o pierdere majoră a încrederii” şi „un dispreţ” din partea acestor trei ţări faţă de Paris.

De asemenea, el a iritat Marea Britanie, atunci când a afirmat că nu consideră necesar să recheme ambasadorul de la Londra, aşa cum a făcut cu cei de la Washington şi Canberra.

„Cunoaştem oportunismul lor permanent”, a spus el ironic la câteva luni după Brexit. „Marea Britanie în această afacere este un fel de a cincea roată la căruţă”, a adăugat Jean-Yves Le Drian.


Distribuie acest articol!
%d blogeri au apreciat: