Internațional

Încrederea germanilor în actualul sistem politic e în scădere liberă

Încrederea cetăţenilor germani în democraţie este în scădere rapidă, conform unui sondaj comandat de Fundaţia Körber, relatează dpa, informează Agerpres.

În timp ce în toamna anului 2021, puţin sub o treime dintre cei chestionaţi au spus că au puţină încredere în democraţia germană, în vara anului 2023 peste jumătate dintre cei chestionaţi (54%) au avut aceeaşi opinie.

Partidele politice

Pierderea încrederii cetăţenilor germani în partidele politice este şi mai dramatică.

În timp ce în 2020, 29% dintre germani au afirmat că au încredere în partidele politice, procentul acestora a scăzut la 20% în 2021 şi a atins în prezent un minim de 9%.

În total, 1.113 germani cu vârsta peste 18 ani au participat în iunie şi iulie la sondajul realizat de centrul de cercetare Policy Matters pentru Fundaţia Körber.

Circa 90% dintre ei au afirmat că o viaţă liberă, egalitatea înaintea legii, precum şi dreptul la libertatea de exprimare şi alegeri libere şi corecte sunt aspecte importante pentru ei.

Lumi paralele

Cu toate acestea, 71% au spus că figuri importante din politică şi media trăiesc în propria lor lume de unde privesc cu superioritate la restul populaţiei.

Potrivit sondajului, 86% dintre germani ar dori să fie mai implicaţi în luarea deciziilor importante. Acest lucru se aplică mai ales la nivel municipal (93%) şi la nivel de land (91%). Germanii consideră însă participarea la nivel federal la fel de importantă (85%).

Sven Tetzlaff, reprezentantul Fundaţiei Körber pentru Democraţie, Angajament şi Coeziune, a afirmat că rezultatele sondajului arată că încrederea germanilor în democraţie şi instituţiile sale se află pe o pantă alunecoasă.

„Pe lângă îngrijorările cetăţenilor legate de aspectele economice, aceasta este un trend îngrijorător”, a mai spus el.A

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button