Știrile 60m.RO

Închideți supermarketurile în weekend. Lăsați piețele fermierilor deschise

opinie de Eugen Istodor

​​Se pornește în rațiunea asta greșit. Adevărul este singur: în Ro nu moare nimeni de foame! A, nu mănâncă toți kaky, papaya, somon, da! Dar de foame nu se moare, să fim cinstiți. Suntem săraci, da! Dar de murit de foame nu murim. În rest, e chestie de planificare a cumpărăturilor. Cine câștigă din asta: intermediarii, micii fermieri și mai micii vânzători de surplus. Să nu uităm beneficiul suprem: creierul general eliberat de boala shoppingului! Pe mine cine mă apără? Păi, uite bună ar fi legea!

Repet: nu moare niciunul de foame ca să se țină hypermarketurile/ supermarketurile deschise în weekend. Repet: shopingul la ora 8 seara sâmbăta și la 4, 33 după amiază se cheamă MOFT. Capriciu, freco-mengo prin magazine. Depresie, de ce nu? Atenție weekendul este pentru recreație, pentru binele tău: sport, aer liber. De ce n-ar fi și pentru binele celor care muncesc în supermarketuri? Ei n-au dreptul la sport, la aer liber? Sau credeți că ridicatul lăzilor prin supermarketuri este sport?

Deci n-avem aia, avem însă cealaltă. Se vor descoperi piețele din jurul casei. Uite-l pe nea Dorel, pe tanti Mia de la parter, buni vecini, care și-au deschis butica lor de-o viață și au și ei bere rece și pâine caldă.

Atât ne-am obișnuit să ne fâțâim la mall, la supermarket încât nu mai facem deosebirea între nevoia adevărată de a lua o pâine, un unt, un morcov și plimbatul și vânatul de prostii cu care ne umplem frigiderele. Buba la creier avem după discounturi, de 2 la preț de unu, de „oferta noastră se află la raionul… unde produsele expiră astăzi” încât ne temem de o nouă aventură.

Sunt români care n-au mai pășit într-o piață de o viață. Nici nu înțeleg ce-i aia și li se par vânzătorii din piață urâți și piețele murdare. Nu este așa. Ăsta e adevăratul comerț, comerțul om la om. Ați uitat, doamnelor și somonilor, cum te privește un om în ochi, ați uitat să întrebați un om de viață. Trăiți în lumi artificiale cu lumină multă, cu case de marcat automate și cu pui vopsiți ca să vă fure ochii.

Haideți să ne întoarcem la mărarul cu gust de mărar!

Care și-a pierdut gustul și-n piață din cauza presiunii supermarketurilor.

Haideți să vedeți cum arată morcovii sbârciți și plini de pământ. Nu v-ați săturat de tonele de morcovi perfecți?

Veniți înapoi în minunata lume a cash-ului, cu arici la buzunare.

Întoarceți-vă nu la țăranul român, care nu mai există, pe care l-ați ucis cu indiferența voastră!

Dar veniți la românul intermediar care-și câștigă ziua stând la tarabă. Îl puteți întreba de viață și pe el, de ce nu? Nu e sperietoare. Întorceți-vă la tanti care are vaci și-și aduce brânza și laptele în piață. Poate uneori e lapte stricat, poate, că vine cu cursa și tramvaiul până la piață. Poate. Dar cască domle și tu gura, testează că de asta ai cap! Restabilește încrederea și biata îți va aduce lucruri proaspete data viitoare.

La Hypermarket totul e programat, chiar tu ești vai, în program. Când să faci cumpărături, cât să iei, cum să nu interacționezi cu NIMENI timp de ore.

Nu murim de foame în 2024, dar de singurătate, da!

Ieșiți din rezidențe și dați de ce? De un gol. La hypermaketuri vă mișcați ca niște zombi. Totul este automatizat. Cumpărați aceleași mărfuri ca milioane. Hai în Piață, suntem oameni, oameni și vrem să ne vedem cu oameni. Chiar dacă nu sunt toți fermieri, chiar dacă nu sunt toți producători, chiar dacă marfa lor nu mai e ca pe vremea lui „tataie” și „mamaie”. Chiar dacă, legumele sunt cu amelioratori, fructele cu îngrășămintele. Asta e. Oamenii din piață au încercat să vă seducă ani de zile, să vă fure din supermarketuri cu binișorul. Nu s-a putut! Au delirat și ei, s-au adaptat la nemiloasa concurență cu supermarketul. Dar atenție au rămas în piață! Au rămas să vă aștepte. Poate, poate o dată și o dată vă veți întoarce. Poate!

Acum supermarketul trebuie să vi se închidă în nas. Sâmbăta și duminica.

Știți, în piețe, acum, e și câte un grătar cu un mic și o bere! dada! Să stai în aer de mititel c-o bere recompensă că ai plasa plină, nu văd, nu văd altă voluptate. E berea de acum pe care o beți pentru plăcerile din plasa de mâine. Of, Doamne!, și dacă chiar muriți după kaky, lunea se deschide supermarketul la ora 7 dimineața!

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Un comentariu

  1. Bun articol, tot ce gândeam foarte bine pus în propoziții, văd doar lucruri bune odată cu închiderea marilor magazine în weekend. Văd oameni care-și regăsesc vechi pasiuni, văd oameni care se vizitează, familii care si petrec timpul împreună, vad oameni care se reconecteza, oameni care se odihnesc, văd oameni care joacă șah în parc, sau în plimbare…. Hai să scoatem falsele “scopuri”, sau nevoile inventate și să vedem oameni mai odihniți, mai calmi și mai binedispuși.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button