Internațional

Încă o lovitură pentru Franța: Rusia vrea ca Algeria să fie liderul Africii de Nord

Rusia este pregătită să consolideze potenţialul militar al Algeriei, fiind interesată în poziţia acesteia de lider în Africa de Nord, a declarat marţi ministrul rus al apărării Serghei Şoigu cu ocazia întâlnirii cu omologul său algerian Said Chengriha, potrivit EFE și Agerpres.

La rândul său, „Ministerul rus al Apărării este pregătit să contribuie la creşterea potenţialului militar al forţelor armate algeriene”, a afirmat Şoigu în declaraţii citate într-un comunicat al ministerului.

Moscova este interesată de „poziţia de lider a Algeriei şi de consolidarea securităţii şi stabilităţii regionale în Africa de Nord”, a subliniat ministrul rus al apărării, evocând declaraţia de parteneriat strategic semnată de preşedinţii celor două ţări, a căror relaţie de prietenie permite dezvoltarea dinamică a relaţiilor bilaterale.

„Trimitem un semnal clar întregii lumi că Rusia şi Algeria sunt hotărâte să ducă o politică externă independentă şi să îşi apere interesele naţionale în pofida presiunilor fără precedent din partea Occidentului”, a spus Serghei Şoigu.

Chengriha a asigurat că ţara sa face tot posibilul pentru a-şi consolida capacitatea militară pentru a contracara ameninţările şi pericolele cu care se confruntă statul.

În acest sens, el a denunţat „comportamentul distructiv” al puterilor occidentale.

Ministrul algerian a reamintit sprijinul acordat de Uniunea Sovietică în 1954 pentru revoluţia care a dus la independenţa Algeriei faţă de Franţa în 1962.

În cadrul summitului Rusia-Africa, preşedintele rus Vladimir Putin s-a oferit săptămâna trecută să coopereze cu ţările de pe continent, în special cu cele din Sahel, pentru a le consolida securitatea şi suveranitatea.

Cu ocazia acestui summit care a avut loc joi şi vineri la Sankt Petersburg, delegaţiile africane s-au putut familiariza cu sistemele antiaeriene ruseşti şi cu cele mai recente modele de arme ale corporaţiei Kalaşnikov.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button