Social

În urmă cu 79 de ani, Armata Roșie intra în București, pornind o ocupație care a durat până în 1958

Pe 31 august 1944, armata Uniunii Sovietice intra în București, la 8 zile după lovitura de stat prin care guvernul Ion Antonescu a fost dat jos și România a trecut de partea Aliaților în Al Doilea Război Mondial.

După 23 august, armata sovietică a avansat rapid prin România, iar pe 12 septembrie, odată cu semnarea armistițiului dintre România și URSS, mare parte din țară era deja controlată de sovietici. Documentul a fost semnat în condițiile dictate de Moscova.

Al Doilea Război Mondial s-a încheiat în 1945 cu înfrângerea Germaniei și capitularea Japoniei, însă un tratat de pace a fost semnat abia în 1947. Convenția armistițiului și ulterioarele tratate de pace de la Paris din 1947 au conferit baza legală a ocupației militare sovietice a României, care a durat până în august 1958 și a ajuns la 615.000 militari în 1946.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button