Politică

În timp ce PSD și PNL au vândut Mintia, restul țărilor UE redeschid centralele pe cărbune

Mai multe state membre au anunțat extinderea sau repornirea centralelor electrice pe cărbune care au fost închise pentru a face față provocărilor climatice, scrie Le Monde.

La Petershagen, Germania, în Renania de Nord-Westfalia, fumurile de la centrala pe cărbune Heyden-4, de la furnizorul Uniper, au fost vizibile din nou de luni, 29 august. După cea de la Mehrum, lângă Hanovra (Saxonia Inferioară), această uzină este a doua care își reia serviciul peste Rin, pentru a compensa scăderea livrărilor de gaz rusesc

La sfârșitul lunii iunie, coaliția condusă de cancelarul Olaf Scholz și-a dat acordul pentru repornirea a 27 de centrale pe cărbune, până în martie 2024. Guvernul german nu este singurul care a luat o astfel de decizie, în contradicție cu lupta împotriva gazelor cu efect de seră.

În cadrul Uniunii Europene (UE), o serie de țări – Austria, Italia, Olanda, Franța – și-au anunțat dorința de a extinde sau reporni centralele care au fost deja închise pentru a încerca să treacă în următoarele câteva luni fără probleme.

„Este dezastruos, dar este un rău necesar dacă UE dorește să evite, în cel mai bun caz, reducerile din această iarnă”, admite Simone Tagliapietra, expert în energie la think tank-ul Bruegel. Cu condiția, însă, avertizează, „ca acest remediu să se facă doar foarte ocazional, una sau două ierni, nu mai mult, și în doze foarte mici” .

La finalul lunii august, Termocentrala de la Mintia a fost vândută, pentru 91 de milioane de euro, de statul român societății Mass Global Energy Rom, parte a grupului Mass Group Holding, în cadrul unei licitaţiei publice.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button