În Niger tot mai mulți copii sunt uciși și rectrutați de grupurile teroriste

Distribuie acest articol!

Tot mai mulţi copii sunt ucişi sau recrutaţi de către grupările armate teroriste în Niger, în special în zonele de frontieră din Burkina Faso şi Mali, zone unde atacurile jihadiste s-au intensificat în ultimele luni foarte mult, a spus luni Amnesty International, relatează AFP.

”În regiunea Tillabéri din Niger o generaţie întreagă creşte înconjurată de moarte şi distrugere. Grupări armate au atacat în mod repetat şcoli şi rezerve de hrană şi îi vizează pe copii pentru recrutare”, a declarat Matt Wells, director adjunct la Amnesty International.

ONG-ul a publicat luni un raport de 64 de pagini privind repercusiunile în creştere ale conflictului asupra copiilor în regiunea Tillabéri.

Această zonă este cunoscută sub numele de ”trei frontiere” aceasta este ţinta recurentă a atacurilor a două grupuri armate jihadiste: The Islamic State in the Greater Sahara (ISIS-GS) şi Grupul de sprijin pentru islam şi musulmani (GSIM), afiliat Al-Qaida.

Potrivit bazei de date privind locul şi desfăşurarea conflictelor armate (ONG, ACLED), citată în raportul Amnesty, violenţele împotriva civililor din Niger s-au soldat cu 544 de morţi în perioada 1 ianuarie – 29 iulie 2021, faţă de 397 în 2020.

Aproximativ 60 de copii au fost ucişi în partea nigeriană a zonei ”trei frontiere”, adaugă Amnesty, care citează mai multe mărturii ale unor supravieţuitori.

Și atacurile asupra şcolilor sunt de asemenea numeroase, menţionează Amnesty, potrivit căreia peste 31.000 de copii nu merg la şcoală în regiunea Tillabéri, cu 10.000 mai mulţi decât anul trecut.

”Nigerul este pe marginea prăpastiei. Autorităţile nigeriene şi partenerii internaţionali trebuie să ia măsuri de urgenţă pentru a-i dota pe copii cu instrumentele care le vor permite să îşi construiască un viitor”, a avertizat Matt Wells.


Distribuie acest articol!
%d blogeri au apreciat: