InternaționalȘtirile 60m.RO

În Japonia, starea de urgență nu rimează cu măsurile coercitive

Premierul japonez Shinzo Abe va anunța marți seara starea de urgență, pentru o lună, în mai multe regiuni, printre care Tokyo și Osaka, unde cazurile de Covid-19 au cunoscut în ultima perioadă un avans puternic, scrie AFP.

Premierul a anunțat tot luni un plan masiv de susținere a economiei în valoare de 108.000 miliarde de yen (915 miliarde euro), pentru a contracara consecințele pandemiei asupra celei de-a treia puteri economice mondiale, în condițiile în care doar regiunea Tokyo concentrează circa o treime din PIB-ul național.

Deși mult peste așteptările analiștilor, acest plan nu ar urma să evite o recesiune brutală a economiei nipone în primul semestru din 2020.

Starea de urgență nu va antrena însă măsuri drastice de carantină impuse în alte zone ale lumii, autoritățile locale urmând să lase în marea parte în seama populației respectarea consemnelor.

Cum va funcționa starea de urgență în Japonia?

Starea de urgență sanitară este decretată în baza unei legi din 2012, care avea atunci obiectivul de limitare a propagării noilor forme de gripă și care a fost recent amendată.

Acest dispozitiv nu poate fi activat decât în anumite condiții, printre care rapiditatea propagării virusului și impactul asupra economiei și al vieții cotidiene. Înainte de declararea oficială a stării de urgență, premierul trebuie să se consulte cu un grup de lucru constituit din experți medicali și juridici.

Perimetrul nu va fi național: va viza șapte prefecturi (dintr-un total de 47) unde pandemia se propagă rapid și ar putea provoca supraîncălzirea sistemului de sănătate. Este vorba de Tokyo și regiunile limitrofe Chiba, Kanagawa și Saitama, Osaka și vecina sa Hyogo (vestul țării) și prefectura Fukuoka, situată pe marea insulă din sud-vestul arhipelagului, Kyushu.

Până în prezent, o singură regiunea era vizată de o stare de urgență în fața Covid-19, dar decretată de guvernatorul local, fără fundament juridic: insula Hokkaido, care s-a confruntat cu un vârf de contaminare în februarie. Dispozitivul a fost ridicat după trei săptămâni, cu un reflux semnificativ de cazuri constatate.

Ce permite starea de urgență în Japonia?

Acest statut întărește guvernatorii locali, care au posibilitatea să ceară locuitorilor să-și limiteze deplasările cât mai mult posibil, ceea ce guvernatorul din Tokyo, Yuriko Koike, a început să practice de mai multe zile.

Autoritățile vor putea cere centrelor comerciale considerate neesențiale și care atrag multă lume – precum marile magazine sau centrele de divertisment, spre exemplu – să închidă temporar.

Transporturile publice vor continua să funcționeze, chiar dacă frecvența ar urma să scadă, iar majoritatea prestatorilor comerciali și de servicii (supermarketuri, magazine de proximitate, bănci) vor rămâne deschise.

Marcat de sumbra moștenire a conducerii militariste a țării până la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1945, dreptul japonez oferă autorităților prea puține modalități de constrângere a populației.

Astfel, este extrem de dificil pentru autoritățile locale să forțeze oamenii să respecte consemnele sau să sancționeze persoanele care nu respectă regulile.

Ce poate impune un guvernator?

Cu starea de urgență, cel mai important levier la dispoziția autorităților locale este de ordin logistic și medical: ele vor putea rechiziționa dacă este nevoie clădiri sau terenuri pentru a găzdui unități de îngrijire.

O altă posibilitate este închiderea clădirilor publice, precum școli și muzee. Cu toate acestea, guvernul a cerut deja la finalul lui februarie închiderea școlilor la scară națională.

Ce cred japonezii despre starea de urgență?

Autoritățile contează pe gradul foarte ridicat de civism al populației și companiilor. Numeroși locuitori din Tokyo muncesc deja de acasă, ceea ce a antrenat o scădere semnificativă a gradului de frecventare a transporturilor publice în capitală, de obicei foarte aglomerate.

Apelurile de a reduce ieșirile au golit în ultimele două week-end-uri străzile din Tokyo, în ciuda ultimelor zile de înflorire a cireșilor, un eveniment atât de important pentru japonezi. Potrivit unui sondaj comandat de televiziunea privată TBS luni, 80% dintre persoanele interogate s-au pronunțat în favoarea instaurării stării de urgență în fața pandemiei de coronavirus.

Back to top button