Politică

Imaginea dezastrului liberal: Cum este descrisă dictatura mediocrității în partid de către primarii PNL care își pregătesc plecarea

Anul 2024, plin de confruntări electorale, este anticipat de convulsii de amploare într-una dintre cele mai importante filiale PNL, cea din Timiș.

Mai mult de jumătate dintre primarii care sunt acum sub sigla PNL sunt pregătiți să părăsească corabia, o mișcare de protest împotriva stilului dictatorial al conducerii președintelui Alin Nica, cel care, alături de secretarul general al PNL Timiș, Dănuț Groza, ia decizii doar în interes personal. Alin Nica este președinte în funcție al Consiliului Județean Timiș în acest mandat, iar pentru că vizează obținerea unui nou mandat în viitoarele alegeri locale din 2024, chiar și fără prea multe merite reale, a ajuns să se comporte dictatorial, impunând decizii politice în PNL Timiș care riscă să scufunde barca liberalilor timișeni, așa cum acuză colegii săi primari.

Alin Nica s-a înconjurat de personaje obediente în conducerea județeană a PNL, fără nicio legătură cu meritocrația sau capacitatea de exprimare politică, rupți de realitățile locale sau naționale.

Personajele fără chip și fără voce din echipa pe care și-a format-o Alin Nica la conducerea PNL Timiș sunt complet obediente în fața deciziilor greșite și a măsurilor politice pe care Alin Nica le impune fără nicio dezbatere. Așa s-a ajuns la compromiterea liberalismului într-una dintre filialele PNL care a fost în anii trecuți un bastion al politicii liberale ce se bucura de suport popular real. Vocile alternative și cei care au avut propuneri sau idei diferite, au fost eliminați brutal din cercul de conducere al PNL Timiș, controlat de tandemul Nica și Groza.

Minciuna, dublată de imoralitate, este cel mai important reproș pe care primarii liberali ce se pregătesc să plece de la PNL l-au formulat la adresa lui Alin Nica. Dovada cea mai importantă se regăsește în acceptarea fostului primar Nicolae Robu drept candidat pentru primăria Timișoara în 2024, intenția lui Alin Nica fiind de a contabiliza voturile pe care le poate aduce Robu în Timișoara și pentru CJ Timiș, în interesul candidaturii sale, de fapt. Primarii acuză faptul că acesta este singurul interes, individual și personal al lui Alin Nica, pentru care Robu este readus în prima linie a PNL Timiș, după ce tot Robu a fost identificat drept principalul factor al decăderii liberalilor în Timiș la alegerile precedente.

Primarii PNL din Timiș sunt nemulțumiți de lipsa de orizont și capacitate politică a conducerii discreționare pe care o exercită Alin Nica, secondat permanent de secretarul general al organizației, Dănuț Groza.

”Aceștia sunt incapabili să privească dincolo de interesele lor personale, periclitând soarta PNL Timiș prin jocuri subterane minore, la limita penibilului, toate culminând cu etalarea acestui proiect pentru alegerile locale de anul viitor, cu Robu pentru Primăria Timișoara și Nica pentru președinția CJ Timiș. Această formulă este reeditarea formatului în care PNL Timiș s-a prezentat la alegeri în 2020, când PNL a pierdut primăria Timișoara și când singurul care a profitat de rezultate a fost Alin Nica.”, susțin surse din cadrul organizației.

Chiar dacă Nica a promis, imediat după ce a devenit președinte al PNL Timiș, că va restabili relațiile corecte și funcționale cu capitala, cu conducerea PNL și cu guvernarea în ansamblu, până acum nu sunt semne că s-ar fi întâmplat așa. Dimpotrivă, toate acțiunile și convulsiile din PNL Timiș au afectat imaginea PNL la București, conducerea națională a partidului privind acum filiala din Timiș pe pe oaia neagră din vestul țării, cu un președinte de filială și al administrației județene care se comportă ca un fricos, care este dispus la cele mai fragile compromisuri doar pentru a-și asigura supraviețuirea, iar aici compromisul readucerii lui Robu în postura de candidat este evident.

Pentru ca să-și impună deciziile, cu presiune și fără dialog în filiala PNL Timiș, Alin Nica a epurat practic orice personalitate care a propus o viziune alternativă.

Scandalurile s-au desfășurat în ultimii trei ani într-o serie interminabilă. S-au petrecut fracturi în interiorul filialei PNL Timiș și chiar demisii ale unor vechi liberali, nume cu rezonanță în partid.

Deputatul Claudiu Chira s-a delimitat de conducerea lui Alin Nica și a generat o altă mișcare liberală, filiala Timiș a Forței Dreptei. Consilierul local Raul Ambruș a format Platforma Liberală, după un scandal ca la ușa cortului în cadrul alegerilor interne de la PNL Timișoara.

Viceprimarul Timișoarei, Cosmin Tabără, și-a adjudecat cu mare dificultate și trecând printr-un purgatoriu al ridicolului public conducerea PNL Timișoara și joacă acum o figură de spectator în tribune, în cadrul politicii locale din capitala Banatului, pentru că este tras pe linie moartă de administrația primarului Dominic Fritz, după repetatele atacuri puerile ale ale lui Alin Nica față de administrația Fritz. Este adevărat, Tabără nu a produs nicio surpriză sau schimbare de viziune în administrația prăfuită a orașului de pe Bega, așa cum era de așteptat din partea acestuia. În schimb, atacurile aduse de Nica administrației Fritz au erodat orice capacitate funcțională a alianței administrative dintre PNL cu USR în Timișoara, izolându-l pe viceprimarul PNL Cosmin Tabără, care s-a resemnat cu un rol decorativ în administrația Timișoarei. Și mai mult, al doilea municipiu din județul Timiș este practic izolat de administrația județeană, după ce primarul PNL de Lugoj, Claudiu Buciu, a adoptat o opoziție deschisă față de maniera de conducere politică haotică și discreționară pe care Alin Nica a desfășurat-o în PNL Timiș.

Recent, deputatul Ben Oni Ardelean a părăsit corabia liberală din Timiș, situație față de care președintele filialei PNL nu a reacționat în nicun fel public, bucurandu-se doar in cercuri de prietenul, Alin Nica simulând o neutralitate greu de înțeles, după ce ani întregi s-a afișat public într-o alianță politică strânsă cu Ben Oni Ardelean.

PNL Timiș a rămas cu un singur parlamentar

PNL Timiș a rămas cu reprezentarea parlamentară a unui singur deputat, Marilen Pirtea,  cel care a introdus  disciplinea de liceu – Istoria Revoluţiei de la Timişoara din 1989 – privit ca un gest semnificativ pentru timișoreni,  dar care activeaza mai ales ca rector al UVT, în beneficiul Timișoarei, însă mai puțin ca ales, ne fiind in gratiile tandemului Nica-Groza!

Practic, cu excepția deputatului Marilen Pirtea, PNL Timiș a rămas fără echipă de parlamentari cu activitate concretă. Filiala PNL Timiș și-a văzut spulberată garnitura de parlamentari în doi ani, un record nedorit în politica românească, un insucces semnat tot de Alin Nica, cu adevărat dureros pentru liberalii din Timiș.

Alina Gorghiu a plecat la Arges,incheindu-si „escala de 6 ani” la Tinisoara, iar deputatul Cosmin Șandru este într-o situație complicată „fiind certat cu legea”, în timp ce Claudiu Chira și Ben Oni Ardelean sunt demisionari.

PNL Timis e inexistent in deconcentrate si nu are oameni in administratia centrala!,iar Nica da vina pe conducerea centrala a PNL si nu se uita in oglinda sa vada adevaratul vinovat. Indemnul lui la unitate nu mai are ecou,pentru ca unirea nu se face la ordin ,ci in jurul a ceva, a cuiva, si din convingere,nu cu forta cum vrea el!

Ideea fluturata ca steag de Nica, de a se uni filiala in lupta impotriva conducerii centrale a PNL, e paguboasa pentru liberalii timiseni, dar spera el ca-i poate salva scaunul!  Dupa ce s pierdut toate luptele locsle cu PSD sI Fritz, acum isi incoarda muschii indoielnici cu colegii din Pnl!Situatia apare si in alte filiale, dar se spera ca „uniunea mediocrilor” nu va bloca conducerea PNL ,in a scapa de astfel de pietrede moara care scufunda corabia liberala.

Imaginea dezastrului liberal din Timiș se regăsește exact în inadecvarea planului lui Alin Nica pentru 2024, cand ca ironie a soartei,il cheama pe Robu sa-l salveze!

Primarii PNL acuză faptul că le sunt trădate interesele prin această scenetă politică propusă de Alin Nica și Dănuț Groza, care se vad parlamentari,daca la alegerile locale vor esua . Mulți dintre edilii liberali din cele peste 45 de localități timișene conduse de aceștia se pregătesc să-și găsească o ieșire din situația de blocaj. Acum, în al doiprezecelea ceas, înainte de anul electoral 2024, primarii amenințâ cu retragerea din organizația PNL Timiș și regruparea într-un alt partid politic cu potențial, dacă mandatul conducerii PNL Timiș nu este reformat printr-o decizie a conducerii naționale.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button