Internațional

Guvernul Ungariei susține că restricționarea vizelor pentru SUA ar fi o ”răzbunare” a administrației Biden

SUA au solicitat guvernului ungar date personale despre etnicii maghiari cu dublă cetăţenie care trăiesc în afara graniţelor ţării, a anunţat marţi Ministerul de Interne de la Budapesta, citat de agenţia de presă MTI, după ce Washingtonul a impus restricţii în cadrul Programului Visa Waiver pentru toţi deţinătorii de paşapoarte ungare, potrivit Reuters, citată de Agerpres. Ungaria nu va dezvălui astfel de date „deoarece este în joc securitatea etnicilor maghiari”, a indicat ministerul citat.

Acesta este motivul pentru care administraţia preşedintelui Joe Biden „se răzbună pe maghiari”, consideră Ministerul de Interne ungar într-un comunicat emis la scurt timp după ce SUA au anunţat marţi înăsprirea accesului fără viză pentru unguri pe teritoriul Statelor Unite, denunţând „lacune de securitate” în politica de naturalizare în masă desfăşurată de premierul Viktor Orban din 2011, potrivit France Presse.

Chiar dacă guvernul Viktor Orban dă vina pe administrația Biden, primele probleme în acest sens au apărut în 2017, în mandatul președintelui Donald Trump. Atunci, SUA au făcut ca statutul Ungariei în cadrul programului de scutire de vize să devină provizoriu, transmite Politico.

De acum, permisiunea acordată ungurilor de a călători în SUA „va avea o durată redusă de la doi ani la un an” şi va fi valabilă „doar o singură dată”, indică Ambasada SUA la Budapesta într-un comunicat.

Anterior, ungurii, la fel ca cetăţenii din alte 39 de ţări, puteau călători liber trei luni în SUA, de câte ori doreau, după o simplă cerere de autorizare electronică, valabilă timp de doi ani.

Dar Washingtonul a ameninţat de mai multe ori că le va restricţiona circulaţia, criticând distribuirea a aproape un milion de paşapoarte de către Ungaria – cu o populaţie de aproximativ 10 milioane de locuitori – etnicilor maghiari din ţările vecine.

Potrivit SUA, reţele criminale au putut profita de această mană cerească, ocazionată de naţionalistul Viktor Orban, pentru a obţine în mod fraudulos paşapoarte ungare autentice, notează AFP.

Căci, din 2011, cetăţenia a fost acordată rapid „fără o verificare adecvată a identităţii” solicitanţilor, scrie ambasada, care deplânge faptul că premierul Viktor Orban refuză „să remedieze pe deplin această vulnerabilitate”.

Pentru guvernul ungar, această măsură este o „răzbunare” a administraţiei Biden, din cauză că Ungaria a refuzat să dezvăluie Washingtonului lista cu maghiarii care trăiesc în străinătate.

De la revenirea sa la putere în 2010, Viktor Orban s-a confruntat în mod regulat cu SUA. Apropiat de fostul preşedinte Donald Trump, el acuză actuala administraţie americană că încearcă să-i slăbească poziţia, mai notează AFP.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button