Știrile 60m.RO

Guvernul rus a impus o interdicţie temporară a exportului de cereale în ţările UEE şi de zahăr în ţări terţe

Premierul rus Mihail Mişhustin a semnat un decret privind interzicerea temporară a exportului de cereale în statele Uniunii Economice Eurasiatice şi de zahăr în ţări terţe. Acest lucru a fost anunţat luni de serviciul de presă al guvernului rus.

„Rusia introduce o interdicţie temporară a exportului de cereale în ţările UEE până la 30 iunie 2022, precum şi a exportului de zahăr alb şi zahăr brut din trestie în ţări terţe până la 31 august 2022”, se arată într-un comunicat de presă al guvernului rus, citat de agenţia rusă de ştiri TASS. După cum s-a menţionat în comunicat, interdicţia asupra cerealelor se aplică grâului şi meslinului (amestec de grâu cu secară în raport de 2 la 1), secarei, orzului şi porumbului. Există o serie de excepţii pentru exportul de zahăr şi cereale. „Astfel, furnizarea acestor produse în afara Rusiei va fi posibilă, inclusiv pentru acordarea de asistenţă umanitară, precum şi în cadrul traficului internaţional de tranzit”, a subliniat guvernul.

Pe 10 martie, decizia de interzicere temporară a exportului de zahăr şi cereale a fost aprobată de subcomisia pentru reglementare vamal-tarifară şi netarifară şi măsuri de protecţie în comerţul exterior din cadrul Comisiei guvernamentale pentru dezvoltare economică şi integrare.

„A fost adoptat pentru a proteja piaţa alimentară internă în faţa restricţiilor externe”, se arată în comunicat. Anterior, s-a raportat că, potrivit Ministerului Agriculturii al Federaţiei Ruse, în prezent, oferta de cereale în Rusia depăşeşte 150%.

În acelaşi timp, o interdicţie temporară a exporturilor va împiedica fluxul de produse agricole spre exterior, ţinând cont de faptul că ţările UEE au realizat deja volumele de achiziţii de care au nevoie în sezonul curent în regim de duty-free, arăta serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Economice al Federaţiei Ruse pe 10 martie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button