Guvernul Cîțu ne-a făcut din nou dependenți de Rusia: România și-a triplat importurile de la Gazprom

Distribuie acest articol!

România a importat de la Gazprom, în primele șapte luni, de trei ori mai mult decât anul trecut, arată datele publicate de compania rusă. Nici o altă țară n-a cunoscut o asemenea creștere a importurilor de la gigantul rusesc. Exporturile Gaz­prom au ajuns la 115,3 mld. mc.

„Livrările noastre au crescut cu precădere în Turcia (cu 203,9%), Germania (cu 42,2%), Italia (cu 16,2%), România (cu 318,3%), Polo­nia (cu 14,6%), Serbia (cu 118,15), Bulgaria (cu 47%), Franţa (cu 6%) şi Grecia cu (18,8%). Potrivit datelor preliminare, producţia de gaze a Gazprom a ajuns la 298,2 miliarde de metri cubi în primele şapte luni ale anului, cu 18,4% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut“, arată Gazprom.

Nici o altă țară n-a cunoscut o asemenea creștere a importurilor de la gigantul rusesc.

Exporturile de gaze ale Gaz­prom au ajuns la 115,3 miliarde de metri cubi în perioada ianua­rie-iulie, în creştere cu 23,2% faţă de perioada similară din 2020, potrivit datelor Gazprom. 

Ziarul Financiar scrie că “de la 18 euro pe MWh în primul trimestru al anului, contractele pentru ultimul trimestru se încheie la peste 47 de euro pe MWh, specialiştii internaţionali avertizând deja că Europa se îndreaptă spre o criză de alimentare în sezonul rece“.

În plus, depozitele de gaze ale Romgaz sunt mai goale decât de obicei. Gradul de umplere a depozitelor în România este, acum, de 53,3%.

“Analizate la nivelul filialei Depogaz, veniturile din înmagazinare au scăzut cu 15,8%; această diminuare se datorează rezervării unei capacități de înmagazinare mai mici în ciclul de înmagazinare 2021- 2022 față de ciclul anterior în medie cu aproximativ 21%”, arată Romgaz.


Distribuie acest articol!
%d blogeri au apreciat: