PoliticăȘtirile 60m.RO

Guvernul Cîțu lasă elevii români din Ucraina fără burse. AUR cere amendarea Legii bugetului de stat pentru 2021

Guvernul Cîțu a omis să cuprindă în bugetul de stat pentru anul 2021 fondurile destinate burselor identitare pentru elevii români din comunitățile istorice. Acest fapt contravine prevederilor din actualul program de guvernare, potrivit căruia, politica de burse pentru etnicii români va extinderea programului și la românii din Ucraina, Serbia și Ungaria.

Alianța pentru Unirea Românilor a reacționat referitor la această situație, precizând că lipsa fondurilor destinate programului de burse identitate contravine programului de guvernare al coaliției PNL-USR-PLUS-UDMR. Acesta prevede reformarea politicii de acordare a burselor pentru cetățenii Republicii Moldova și, respectiv, pentru etnicii români din afara granițelor – extinderea actualului program pentru românii din Ucraina și la românii din alte comunități istorice.

Programul multianual de burse identitare dedicat elevilor etnici români din Ucraina a fost inițiat de statul român în anul de învățământ 2017-2018 pentru elevii înscriși în clasa I cu angajamentul asumat public de continuare, operaționalizare și dezvoltare în anii următori. Anul trecut, acest angajament public al României a fost onorat cu o mare întârziere, ca răspuns la cererile insistente ale comunității românești din Ucraina, prin alocarea a 6 milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului, întrucât, spre deosebire de anii anteriori, Legea bugetului de stat nu a cuprins fondurile pentru Programul de burse identitare. Până la încheierea anului de învățământ 2020-2021 au mai rămas doar trei luni.

Alte state membre ale Uniunii Europene au încheiat desfășurarea programelor de burse identitare pentru elevii aparținând minorităților lor înrudite din Ucraina, România sau Serbia pentru anul curent de învățământ. Potrivit estimărilor specialiștilor în domeniu, pentru derularea Programului de burse identitare acordate elevilor români din Ucraina și extinderea programului în beneficiul elevilor români din Serbia și Ungaria sunt necesare 8 milioane de lei. Aceste fonduri ar fi trebuit să fie cuprinse în proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2021 la poziția privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni și a organizațiilor acestora”, se arată într-un comunicat AUR.

În acest context, Claudiu Târziu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara țării, a subliniat că sprijinirea românilor din comunitățile istorice este „ o obligațiune constituțională și trebuie să facă obiectul consensului partidelor parlamentare și al întregii clase politice românești. Comunitatea românească din Ucraina este cea mai numeroasă dintre comunitățile noastre istorice din jurul actualelor frontiere, însumând circa jumătate de milion de persoane, și se află în difiсultate culturală și identitară tot mai accentuată”.

În această situație, Alianța pentru Unirea Românilor face un apel energic către liderii tuturor partidelor parlamentare, către prim-ministru și ministrul de finanțe al României, cerându-le să accepte amendarea proiectului Legii bugetului de stat pentru anul 2021 prin suplimentarea cu 8 milioane de lei a fondurilor destinate sprijinirii românilor de pretutindeni și organizațiilor acestora și cu specificarea expresă a alocării acestor fonduri prin Programul multianual de burse identitare pentru elevii români din Ucraina, Ungaria, Serbia și alte state în care există minorități românești înrudite.

Back to top button