Internațional

Guvernul Bulgariei cumpără avioane F16 noi din SUA, nu rable de 40 de ani ca Ciucă și Ciolacu

Guvernul Bulgariei a aprobat achiziția unui nou lot de 8 avioane noi F16 din SUA, pentru a putea forma o escadrilă completă. În comparație cu politicienii noștri de carton care cumpără rable vechi de 40 de ani din Norvegia, vecinii noștri bulgari preferă avioane de primă mână.

Autorităţile din Bulgaria, stat membru al NATO, comandase 8 avioane F-16 de la compania Lockheed Martin, în 2019, pentru a înlocui avioanele ruseşti MiG-19 îmbătrânite şi a-şi îmbunătăţi complianţa faţă de standardele NATO.

„Achiziţia de avioane este extrem de importantă pentru forţele aeriene bulgare. Avem avioane sovietice vechi, pe care nu le putem întreţine din cauza problemelor apărute în urma conflictului din Ucraina”, a declarat Stoianov reporterilor.

Guvernul interimar a aprobat proiectul de achiziţie a opt avioane F-16 noi, a spus Stoianov. Acordul trebuie să fie aprobat de Parlament, care va fi convocat după alegerile generale din 2 octombrie.

În aprilie, SUA au aprobat potenţiala vânzare.

”Noul pachet include capacităţi de atac aer-sol şi aer-aer, ceea ce înseamnă că vom avea o escadrilă completă de 16 avioane”, a spus Stoianov.

Bulgaria poartă în prezent discuţii cu Polonia pentru achiziţionarea a opt motoare pentru a-şi menţine operaţională flota MiG până la sfârşitul anului 2023, a spus Stoianov.

Având în vedere că primele avioane F-16 urmează să fie livrate Bulgariei în 2025, ţara caută să închirieze alte avioane militare pentru a acoperi decalajul şi pentru a proteja spaţiul aerian al ţării.

Bulgaria a trimis deja cereri către Statele Unite, Israel, Ţările de Jos, Franţa şi Suedia pentru închirierea de avioane militare care pot fi folosite pentru activităţi de poliţie aeriană.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button